Top News

http://www.panggilanpertiwi.my/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/283138ewgftweftwq.jpglink

PENGUMUMAN PELANCARAN E-MAGAZINE PP YANG PERTAMA

PENGUMUMAN PELANCARAN E-MAGAZINE PP YANG PERTAMA http://joom.ag/1nvX Assalamualaikum. Syukur kepada ALLAH Pertubuhan Panggilan Pertiwi Malaysia akan melancarkan e-Magazine PANGGILAN PERTIWI pada awal Januari 2014. Versi BETA majalah ini akan mengupas isu-isu pertahanan, penguatkuasaan See details

PENGUMUMAN PELANCARAN E-MAGAZINE PP YANG PERTAMA

Get Connected!

  • Connect and expand your network
  • View profiles and add new friends
  • Share your photos and videos
  • Create your own group or join others

Members Login



Recent activities

  • yaminz replied to the topic Re: Yaminz's Shop in the forum.
    SOLD items removed...
    Read More...
    kunena.post 3 days ago
  • GEMPURWIRA replied to the topic Re: FAKTA ATAU AUTA MILIK MLAND...... in the forum.
    Dari Gempurwira


    Read More...
    kunena.post 3 days ago
  • GEMPURWIRA replied to the topic Re: FAKTA ATAU AUTA MILIK MLAND...... in the forum.
    Dari Gempurwira

    semasa perarakan hari kemerdekaan...

    dikatakan penonton yang melihat aset ini tercengang dan terkejut melihat aset ini yang dikatakan cukup mengujakan.... ditambah lagi ada 'ABG" macho yang berjalan seiring dengan aset tersebut....


    Read More...
    kunena.post 4 days ago
  • kunena.thankyou 5 days ago
  • GEMPURWIRA replied to the topic Re: FAKTA ATAU AUTA MILIK MLAND...... in the forum.
    Dari Gempurwira


    Read More...
    kunena.post 7 days ago
  • yaminz replied to the topic Re: DSA 2014 in the forum.
    da register kat web, tp boleh dtg on 17/04... 15-16/04 ada training plak...
    Read More...
    kunena.post 10 days ago
  • yaminz replied to the topic Re: Yaminz's Shop in the forum.
    1/72 Lot of 4 Build Modern Attack Helicopter











    Description;
    - Lot of 4 kits Modern Attack Helicopter which being airbrush using Air Vallejo and weathering with MiG. Some missing parts.

    - List of kit:
    1 x 1/72 Hobby Boss UH Tiger from German Armed Forces
    1 x 1/72 Tamiya A-129 Mongoose from Italy Armed Forces
    1 x 1/72 Academy AH-64D from Singapore Army
    1 x 1/72 Zvezda Mi-28N from Russia Army.
    Read More...
    kunena.post 10 days ago
  • yaminz replied to the topic Re: Yaminz's Shop in the forum.
    SOLD item removed...
    Read More...
    kunena.post 13 days ago
  • kunena.thankyou 13 days ago
  • yaminz replied to the topic Re: Indonesia Military News in the forum.
    BrotheRocKapak wrote:
    Akhirnya, Eurofighter Typhoon Pengganti F5 TNI AU

    Jika tidak ada aral melintang, jet tempur Eurofighter Typhoon TNI AU akan tiba tahun depan, untuk memperkuat pertahanan udara Indonesia. Jet tempur Eurofighter Typhoon dengan nilai kontrak 1,5 Miliar USD ini akan datang bertahap, untuk menggantikan pesawat tempur F-5 Tiger TNI AU.Sekali merengkuh dayung, dua tiga pulau terlampaui. Pepatah itu digunakan pemerintah Indonesia dalam strategi pengadaan dan penguatan alutsista.

    Menurut sumber JakartaGreater.com, dengan pembelian jet tempur Eurofighter Typhoon ini, PT DI akan mendapatkan pengembangan: airframe, avionics (include multi mode mission radar yang akan dikembangkan PT LEN. Kemampuan PT LEN akan terus meningkat. Saat ini PT LEN sudah mengembangkan medium range radar 2D dan juga ada co-produksi radar 3D.
    PT DI akan semakin percaya diri dalam menyerap teknologi untuk mengembangkan Jet Tempur KFX/IFX yang saat ini bekerjasama dengan Korea Selatan.

    Pembelian dan transfer of technology dari Eurofighter Typhoon, bisa dikatakan sebuah kemajuan diplomasi TNI. Selama ini kita kenal, beberapa negara NATO enggan berbagi Transfer of Technology (ToT) mesin jet tempur mereka, kepada negara Non-NATO. Dengan langkah ini, mesin jet tempur KFX/IFX Indonesia nanti, tidak harus sama dengan mesin jet tempur KFX/IFX Korea Selatan yang cenderung menggunakan mesin F-414-400 Amerika Serikat.
    Dengan pembelian Eurofighter Typhoon oleh TNI AU, besar kemungkinan IFX Indonesia menggunakan mesin yang diusung typhoon.

    Dalam presentasinya di Korea Selatan, PT DI menyatakan, KFX /IFX yang dibangun harus memiliki daya dorong yang besar. Hal ini untuk mengejar kemampuan IFX yang mengusung teknologi 4,5 G yang terus dikembangkan menjadi pesawat stealth 5 G.

    Typhoon memiliki kelebihan daya dorong dibanding Dassault Rafale. Mesin EJ200 Typhoon mampu mempertahankan dayanya dalam kecepatan tinggi, sehingga memberikan Typhoon akselerasi superior pasca 1.5 Mach. Dibandingkan Rafale, Meskipun mesin M88 Rafale dapat berfungsi baik dalam aliran udara terbatas pada high altitude, pesawat akan kehilangan tenaga yang membatasi Rafale pada kecepatan 1,8-1,9 Mach saja, sedangkan Typhoon tetap bertenaga melewati kecepatan 2 Mach.Keunggulan mesin EJ200 Typhoon menjadi modal besar bagi Indonesia untuk mengembangkan pesawat tempur IFX yang canggih.

    Jet tempur Typhoon yang mulai datang tahun 2015, akan mendampingi SU-27/30, sebagai alat pemukul TNI AU. Pembelian typhoon merupakan upaya diversifikasi pembelian senjata yang dibarengi rencana jangka panjang.

    Eurofighter Typhoon produksi tahun 2014 mulai dilengkapi radar AESA (active electronically scanned array) yang merupakan lompatan teknologi dalam sensor baru pesawat tempur, karena sumber tenaga (transmitter) berasal dari banyak modul TR yang terdapat pada antenna. Efeknya pesawat tempur ini memiliki kemampuan pendeteksian yang tinggi, penargetan, pelacakan serta kemampuan perlindungan diri sendiri. Dengan demikian pesawat ini memiliki kemampuan full spectrum of air operations. Welcome eurofighter typhoon Indonesia.


    confirm k bro?
    Read More...
    kunena.post 14 days ago
  • sunlay created a new topic Majlis Tamat Kursus Asas Paskau in the forum.
    Alhamdulillah pagi tadi sempat mengikuti "Passing Out Paskau" di batu hampar jugra ...
    Read More...
    kunena.post 15 days ago
  • sailorman replied to the topic Re: DSA 2014 in the forum.
    [quote="SyafiqR" post=44890][quote="HelangRimba" post=44886]SyafiqR wrote:
    ggk wrote:
    Iman Nusantara wrote:
    ade kene bayar pape x?


    takde bayaran. Try daftar dulu di website DSA. Tulis nama sebenar dan tempat kerja.




    last DSA saya pi bole lagi...
    just daftar masa nak masuk dan bawak busines card.
    tapi mcm saya kerja di shipping company.. so goreng je mamat yg nak register tu..
    saya ckp involve dlm bidang logistic and marine engineering... lepas dapat masuk...
    Read More...
    kunena.post 15 days ago
  • yaminz replied to the topic Re: Yaminz's Shop in the forum.
    KUK wrote:
    Yaminz,

    Model aircraft moden xde ke?


    ada bro, Academy 1/72 F-16 RSAF & Academy 1/72 F-15 USAF. nak k, jual pukal dua tok RM120.
    Read More...
    kunena.post 15 days ago
  • GEMPURWIRA replied to the topic Re: FAKTA ATAU AUTA MILIK MLAND...... in the forum.
    BrotheRocKapak wrote:
    GEMPURWIRA wrote:
    Dari Gempurwira

    Mland telah "mengOrder" lebih 500 buah kendraan perisai ini untuk mengantikan APC lama yang mereka miliki...

    kemampuan kendraan ini masih belum didedahkan...



    jika tidak silap...kenderaan ini sedang diuji TDM di Lubnan...dikatakan tentera Israel telah cube menawan salah 1 drpd 5 kenderaan ini tp tidak berjaya...lupa lak sumber yg aku dpt tue kt mane...


    dari Gempurwira

    ye brita tu keluar kat paper Tamil baru2 ni.... tu yang ramai tak tahu tu.....
    Read More...
    kunena.post 16 days ago
  • GEMPURWIRA replied to the topic Re: FAKTA ATAU AUTA MILIK MLAND...... in the forum.
    Dari Gempurwira

    Mland telah "mengOrder" lebih 500 buah kendraan perisai ini untuk mengantikan APC lama yang mereka miliki...

    kemampuan kendraan ini masih belum didedahkan...


    Read More...
    kunena.post 18 days ago
  • yaminz replied to the topic Re: Lost WW2 Veteren in the forum.
    muzium yg sungguh mnarik, kemas & bersih...
    Read More...
    kunena.post 20 days ago

Berita Terkini

Aktiviti Terkini

Analytics

Penyataan Penafian/Disclaimer

Moderator Panggilan Pertiwi tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini serta tidak boleh ditafsirkan sebagai ejen kepada, ataupun syarikat yang disyorkan oleh Angkatan Tentera Malaysia dan Kementerian Pertahanan Malaysia. Pihak Moderator juga tidak bertanggungjawab ke atas mana-mana pendapat yang dikeluarkan oleh mana-mana individu atau ahli forum yang secara terang melanggar undang-undang negara, samada berbentuk pembohongan, fitnah mahupun hasutan. Kajian dari pembaca serta forumer terhadap sesuatu isu terlebih dahulu adalah amat digalakkan.