Thursday, 18 April 2013 11:53

Laporan Khas Perbarisan Memperingati Sambutan Hari Polis Ke 206

Written by  HelangRimba
Rate this item
(0 votes)

BERTIWI 25 Mac 2013, PULAPOL - Tahun ini, Polis Diraja Malaysia telah mengadakan Perbarisan Sempena Peringatan Hari Polis ke 206 yang dilangsungkan di Pusat Latihan Polis(PULAPOL) Jalan Semarak pada 25 Mac 2013. Pada hari sebelum, diadakan pameran statik dan juga beberapa demostrasi diadakan di lokasi sama. Pelbagai aturcara telah diaturkan bagi memperingati jasa-jasa anggota polis yang berkhidmat dan pada kali ini perbarisan ini dibuka kepada orang ramai untuk melihat sendiri perbarisan yang ada.

 

Pada awalnya, penulis berkemungkinan tidak dapat hadir ke majlis ini namun, atas beberapa sebab, penulis dapat menghadiri majlis ini. Seawal jam 7.00 pagi, orang ramai mula membanjiri Pusat Latihan Polis sama ada menaiki kenderaan sendiri atau mengunakan bas shutter yang telah disediakan oleh Pihak PDRM untuk memudahkan orang ramai untuk mengikuti program pada hari ini.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Majlis dimulakan dengan perarakan kemasukan Panji Kehormat PDRM dan semua hadirin dimohon untuk berdiri dan anggota PDRM diminta memberi tabik hormat sepanjangan perarakan masuk Panji Kehormat. Selepas itu ketibaan Ketua Polis Negara, YBhg Tan Sri Haji Ismail bin Haji Omar dan disusuli oleh Ketua Setiausaha Negara, YBhg. Dato' Sri Dr. Ali Hamsa. Menyusul selepas itu, Menteri Dalam Negeri, Y.B. Dato' Seri Hishammuddin Bin Tun Hussein dan YAB Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Mohd. Najib Bin Tun Abdul Razak.

 

Majlis rasmi dimulakan dengan tabik hormat dari seluruh kontijen yang hadir, dan seterusnya YAB Perdana Menteri memeriksa semua kontijen perbarisan yang ada. Beliau sempat melambai pada hadirian yang hadir pada pagi itu semasa melintasi khemah penonton.

 

 

Majlis diteruskan lagi dengan bacaan doa serta nyanyian lagu Kebangsaan dan Lagu Rasmi PDRM dan ucapan oleh Ketua Polis Negara, YBhg Tan Sri Haji Ismail bin Haji Omar. Seterusnya ucapan perasmian oleh YAB Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Mohd. Najib Bin Tun Abdul Razak. Beberapa pengumuman termasuk pengistiharan ESSZON dan ESSCOM dilancarkan pada pagi itu. 

 

 

Pembacaan ikrar PDRM dan ikrar Rukun Negara dilafaskan dan diikuti oleh seluruh hadirin yang hadir. Menyusul selepas itu adalah deklamasi sajak oleh 2 orang Pegawai Polis berpangkat DSP dan diiringi gesekan violin oleh anggota PDRM berpangkat sarjan.

 


Sausana Sayu dan hiba dirasai oleh seluruh hadirin semasa penyampaian kenaikan pangkat kepada 8 wira negara yang terkorban oleh YAB Perdana Menteri. Kenaikan pangkat ini diterima oleh waris wira negara yang terkorban sama ada isteri, anak atau ibubapa waris. YAB Perdana Menteri turut sedih dan bergenang air mata sepanjang beliau menyampai kenaikan pangkat dan beliau sempat bertanya beberapa perkara pada waris yang menerima. 

 

 

Seterusnya perbarisan lintas hormat secara pelahan jalan oleh Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) bersama-sama Panji Kehormat melintas pentas utama. Majlis diteruskan lagi lintas hormat oleh FRU dan kontijen-kontijen lain dalam PDRM termasuk kontijen Pasukan Perkhidmatan Am, Cawangan Khas dan Polis Wanita.

 

 


Kontijen berkenderaan juga terlibat sama didahului dengan berbasikal, Motosikal dan juga kenderaan berperisai. Beberapa jenis motosikal juga melintasi dan diakhiri dengan squad peronda bermoto yang baru dilancarkan baru-baru ini mengunakan kenderaan Kawasaki ninja 250. 

 

 

 

 

 

Cawangan unit udara PDRM turut membuat lintasan hormat mengunakan 2 pesawat ringan jenis Cassena 206 dan 2 helikopter jenis AS-355. 

 

 

Majlis diteruskan nyanyi lagu PDRM dan beberapa lagu patrotik dan pertunjukan video khas operasi OPS Daulat. Panji Kehormat PDRM berarak keluar sebaik sahaja video khas tamat. Seterusnya gimik kemasukan anggota yang berkhidmat di OPS Daulat ke tengah pentas utama dan bertemu dengan YAB Perdana Menteri untuk beramah mesra. Majlis diakhir dengan bergambar ramai anggota berkhidmat di OPS Daulat bersama-sama dengan YAB Perdana Menteri bersama-sama Menteri Dalam Negeri, Ketua Polis Negara dan juga Ketua Setiausaha Negara.
Majlis tamat dalam jam 11.30 pagi. 

 


 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

Penyataan Penafian/Disclaimer

Moderator Panggilan Pertiwi tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini serta tidak boleh ditafsirkan sebagai ejen kepada, ataupun syarikat yang disyorkan oleh Angkatan Tentera Malaysia dan Kementerian Pertahanan Malaysia. Pihak Moderator juga tidak bertanggungjawab ke atas mana-mana pendapat yang dikeluarkan oleh mana-mana individu atau ahli forum yang secara terang melanggar undang-undang negara, samada berbentuk pembohongan, fitnah mahupun hasutan. Kajian dari pembaca serta forumer terhadap sesuatu isu terlebih dahulu adalah amat digalakkan.