Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Buku-buku Bercorak Ketenteraan
(1 viewing) (1) Guest
Koleksi peribadi bahan2 berkaitan militari.
  • Page:
  • 1
  • 2

TOPIC: Buku-buku Bercorak Ketenteraan

Buku-buku Bercorak Ketenteraan 3 years, 5 months ago #287



Judul Buku: SPECIAL FORCES IN SOUTHEAST ASIA 1957-1975
Penulis: Shelby L. Stanton
Terbitan: ZENITH PRESS
Harga: RM 156.23


** buku ni aku beli di kedai buku KINOKUNIYA awal bulan lalu.
** didalam buku ini terkandung banyak gambar-gambar yang jarang-jarang dipaparkan didalam media cetak malah juga didalam laman sesawang.
** berikut adalah dipetik daripada kulit buku.

More than 8.7 million Americans reported for military duty in Southeast Asia, but only a select few wore the Green Beret, the distinctive symbol of the U.S. Army Special Forces. Operating out of small outposts in some of the world's most rugged terrain, these elite soldiers played a crucial role during the protracted conflict.

Special Forces at War: an Illustrated History, Southeast Asia 1957-1975 by wartime veteran and military historian Shelby L. Stanton comprises ten chapters, chronologically arranged, that show Special Forces activity from the first deployments of Green Berets into battle, through their ever-expanding instruction and training, wartime advisory, border surveillance, strike force, and special operations roles. No matter what the task, the Special Forces served with valor and dedication.

This photographic history is unprecedented in scope. Featuring rare and unpublished images, it presents an exclusive, insider view of covert activities such as Project Delta, whose Special Forces-trained Vietnamese commandos, nicknamed "road-runners," posed as North Vietnamese Army or Viet Cong troops behind communist lines. It depicts Special forces camps before, during, and after enemy assaults. It features an array of lethal weapons used by resourceful Green Berets fighting to preserve their remote outposts, as well as allied and enemy documents and propaganda. From ordinary camp life to special missions, no aspect of Special Forces activities during the Second Indochina War has been overlooked. Stanton knows his subject first hand.

During six years of active duty as an infantry officer in the U.S. Army, he served as a paratrooper platoon leader, an airborne ranger advisor to the Royal Thai Army Special Warfare Center, and a Special Forces long-range reconnaissance team commander in Southeast Asia before being wounded in combat in Nam Yu, Laos. Through his contacts with Special Forces veterans and his own research, Stanton has assembled hundreds of photographs, details.


** buat peminat special forces, ini adalah salah satu buku yang perlu anda miliki.
** terutama sekali tuan Admin kita yang memang fanatik kisah-kisah perang diera Vietman.
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave...."
Last Edit: 3 years, 5 months ago by Laksamana Sunan.

Re: Buku-buku Bercorak Ketenteraan 3 years, 5 months ago #289

  • mr.stark
  • OFFLINE
  • kerani
  • Posts: 1098
  • Karma: 2
isk malangnya aku x blajar english sungguh2 dulu..kalau x bleh beli n baca...hai lah nasibbbbbb. rugi2

Re: Buku-buku Bercorak Ketenteraan 3 years, 5 months ago #291



Judul Buku: 15 MONTHS IN SOG - A WARRIOR'S TOUR
Penulis: Thom Nicholson, Colonel, US Army Special Forces (Ret.)
Terbitan: PRESIDIO PRESS
Harga: 8.10 Pound Sterling

** buku ni aku beli through ebay.
** ini adalah buku mengenai SOG yang pertama aku beli.
** sebelum ni, aku pernah baca buku-buku mengenai SOG ni yang dimiliki oleh kawan aku.
** diceritakan oleh Kol. ( yang telah bertugas didalam unit green beret semasa kempen di vietnam.
** antara kisah yang menarik diceritakan didalam buku ini ialah mengenai base sementara diatas pokok (pie plate in the sky - projek khas CIA) yang telah diuji oleh unit beliau.
** bentuk pie plate itu hampir sama seperti didalam filem jackie chan - "WHO AM I"
** secara keseluruhan, buku ni memang menarik untuk dimiliki oleh peminat-peminat special forces.

"When we cross the border: no ID, and it's kiss yourself good-bye if Charlie gets ahold of you."

In Vietnam, the Military Assistance Command's Studies and Observations Group (MACV-SOG) fielded small recon teams in areas infested with VC and NVA. Because SOG operations suffered extraordinary casualties, they required extraordinary soldiers. So when Capt. Thom Nicholson arrived at Command and Control North (CCN) in Da Nang, SOG's northernmost base camp, he knew he was going to be working with the cream of the crop.

As commander of Company B, CCN's Raider Company, Nicholson commanded four platoons, comprising nearly two hundred men, in some of the war's most deadly missions, including ready-reaction missions for patrols in contact with the enemy, patrol extractions under fire, and top-secret expeditions "over the fence" into Laos, Cambodia, and North Vietnam. Colonel Nicholson spares no one, including himself, as he provides a rare glimpse into the workings of one of the military's most carefully concealed reconnaissance campaigns.

** "Python One-zero, Wilco. Out."
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave...."

Re: Buku-buku Bercorak Ketenteraan 3 years, 5 months ago #292

mr.stark wrote:
isk malangnya aku x blajar english sungguh2 dulu..kalau x bleh beli n baca...hai lah nasibbbbbb. rugi2


chuihh... hang kan ke ada ambil TESOL dulu? saja nak merendah diri konon.
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave...."

Re: Buku-buku Bercorak Ketenteraan 3 years, 5 months ago #294

Admin laaa LS..suka rendah diri..tau laa tahun depan jadi Guru Besar....



Layari dan Follow kalau Free ye syarkghost.blogspot.com/

Re: Buku-buku Bercorak Ketenteraan 3 years, 5 months ago #304

  • von_trapp
  • OFFLINE
  • SPECIALIST
  • Posts: 726
  • Karma: 1
Laksamana Sunan wrote:
mr.stark wrote:
isk malangnya aku x blajar english sungguh2 dulu..kalau x bleh beli n baca...hai lah nasibbbbbb. rugi2


chuihh... hang kan ke ada ambil TESOL dulu? saja nak merendah diri konon.


Ni cikgu punya saikominda namanya, apa akan jadi kalo tak blaja omputih....maunya Mr.Stark tak tau omputih, dia ajar English laa kat school dia....I like it!!!

Re: Buku-buku Bercorak Ketenteraan 3 years, 5 months ago #323

Syark The Ghost wrote:
Admin laaa LS..suka rendah diri..tau laa tahun depan jadi Guru Besar....


Alhamdulillah.... semoga murah rezeki Tuan Admin kita tu nanti. aku tumpang gembira.
"This nation will remain the land of the free only so long as it is the home of the brave...."

Re: Buku-buku Bercorak Ketenteraan 3 years, 5 months ago #326

  • Akmal3110
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • Posts: 2052
  • Karma: 1


Memoir Seorang Juruterbang Sulaiman Sujak

Hasil nukilan Mejar Ramli Abdul Rahim TUDM

Mengisahkan liku-liku kehidupan Tan Sri Sulaiman Sujak dari seorang kanak-kanak menjadi pegawai kadet di London dan kemudian berkhidmat dalam Royal Air Force sebagai pilot officer. Kemudian beliau diberi kepercayaan untuk mendidik warga British sebagai seorang instruktor penerbangan di England. Beliau dipilih oleh Tunku Abdul Rahman sendiri untuk memimpin Tentera Udara Diraja Malaysia dalam usia yang amat muda. Buku ini juga mengisahkan kehidupan beliau selepas bersara dalam bidang ketenteraan dan seterusnya berkhidmat dalam bidang korporat dengan beberapa syarikat tersohor di negara ini.

Buku ini boleh didapatkan dari Mejar Ramli sendiri di Facebook beliau Ramli Abdul Rahim atau boleh terus hubungi beliau di 016-6220603.
Last Edit: 3 years, 5 months ago by Akmal3110.

Re: Buku-buku Bercorak Ketenteraan 3 years, 5 months ago #327

  • Akmal3110
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • Posts: 2052
  • Karma: 1


Novel Platun Harimau

Nukilan Leftenan Kolonel Mohd Radzi Abd Hamid

RAMD merupakan antara pasukan TD tertua yang telah terlibat dalam banyak operasi dan amat digeruni pengganas komunis. Namun, sekitar tahun 1980-an pasukan ini menerima tentangan hebat pengganas komunis. dalam dua operasi yang dijalankan, 16 orang anggota terbunuh ketika bertempur dengan pasukan khas komunis, Black Jacket.

Bagi pasukan TD, hanya Platun Harimau yang layak menentang Black Jacket demi membela kematian 16 orang perajurit. Lt Fauzi dan Platun Harimau mula memburu Black Jacket yang diketuai Chong Woo. Ibarat buku bertemu ruas, hanya pengalaman, kepakaran, kebijaksanaan, kreativiti dan nasib yang menentukan dendam siapa yang berbalas.

Re: Buku-buku Bercorak Ketenteraan 3 years, 5 months ago #331







Buku Bergambar Fighter Aircraft

Nukilan : James Gibb

Terbitan : Sandcastle Book



Layari dan Follow kalau Free ye syarkghost.blogspot.com/
Last Edit: 3 years, 5 months ago by Syark The Ghost.

Re: Buku-buku Bercorak Ketenteraan 3 years, 5 months ago #1388

  • Akmal3110
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • Posts: 2052
  • Karma: 1


Guarding The Sky / Mengawas Angkasa Raya

Nukilan Mejar Ramli Abdul Rahim TUDM

Sebuah buku yang dipenuhi dengan gambar2 yang jarang dipertontonkan kepada umum berkaitan dengan sejarah perkembangan TUDM. Kulit keras dan mempunyai sebanyak 140 ms. Di bawah ni dilampirkan sedikit gambar2 yang hot yang mana Mr. Stark sudah tebakor bile melihat kulitnye saje. Hahahaha...



F-5E dengan camo di Jambatan Pulau Pinang



PC-7 dengan livery jerung (bukan jerung perkasa tu ek, hahahaha)



RF-5E di luar negara (US kot)



Hornet D



Kumpulan pesawat pejuang terbaru (ketika gambaq diambil)



Penerbangan formasi C-130



Juruterbang TUDM



MiG-29N TUDM
Last Edit: 3 years, 5 months ago by Akmal3110.

Re: Buku-buku Bercorak Ketenteraan 3 years, 5 months ago #1390

  • mr.stark
  • OFFLINE
  • kerani
  • Posts: 1098
  • Karma: 2
i dah booking dahhh...yang lain2 bila lagi...jgn menyesal kalau kehabisan stok nanti....hahahahhaa

Re: Buku-buku Bercorak Ketenteraan 3 years, 5 months ago #1392

  • HelangRimba
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • PP Photographer
  • Posts: 3976
  • Karma: 3
berapa harga ini??

Re: Buku-buku Bercorak Ketenteraan 3 years, 5 months ago #1393

  • Akmal3110
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • Posts: 2052
  • Karma: 1
HelangRimba wrote:
berapa harga ini??


RM60 termasuk pos.

Re: Buku-buku Bercorak Ketenteraan 3 years, 5 months ago #1394

  • HelangRimba
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • PP Photographer
  • Posts: 3976
  • Karma: 3
Akmal3110 wrote:
HelangRimba wrote:
berapa harga ini??


RM60 termasuk pos.


aku nak la.. nak tempah kat sapa??
  • Page:
  • 1
  • 2
Moderators: Syark The Ghost
Time to create page: 0.79 seconds

Penyataan Penafian/Disclaimer

Moderator Panggilan Pertiwi tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini serta tidak boleh ditafsirkan sebagai ejen kepada, ataupun syarikat yang disyorkan oleh Angkatan Tentera Malaysia dan Kementerian Pertahanan Malaysia. Pihak Moderator juga tidak bertanggungjawab ke atas mana-mana pendapat yang dikeluarkan oleh mana-mana individu atau ahli forum yang secara terang melanggar undang-undang negara, samada berbentuk pembohongan, fitnah mahupun hasutan. Kajian dari pembaca serta forumer terhadap sesuatu isu terlebih dahulu adalah amat digalakkan.