Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar
(1 viewing) (1) Guest

TOPIC: Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar

Re: Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar 2 years, 10 months ago #13109

  • ylva
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Posts: 120
  • Karma: 0
(Grim Rare Pics) The Nazis brutality in Eastern Front (WARNING)

Man is an animal. Sometimes he hunts alone. Sometimes in a pack. Sometimes he is hunted.

Eastern Front


A German soldier calmly killing a Russian peasant couple. Date, place unknown.




These are rare images of the German brutality in Russia. Shown innocent Russian farmers, shot without mercy.


A soldier sets the dog on a captured Russian POW


More executions of Russian peasants. A German soldier took this picture proudly. The farmers were lined up near the pit and shot so they fell directly into it.



A gruesome photo of the Gestapo officers shooting a Russian peasant through the back of his head.



Many civilians were executed by the Germans in Poland during the occupation.


Another image of executions of Polish civilians. This was in 1943.



Massacre by the Ushtashi

The Ustashi was the Croat based fascist political entity in control of Croatia during WW2. They were backed by the German Nazis and carried out persecution against undesirable (they thought so) folk, mainly Serbs I believe, in the lands they controlled, which consisted mainly of Croatia, Slovenia, and probably some of parts of western Yugoslavia.




Sawing the victim's head


The Babi Yar Massacre, Ukraine

Babi Yar is a ravine in northwestern Kiev, the capital of the Ukraine, where some 50,000 Jews were murdered in 1941.

The Germans captured Kiev on September 19, 1941. A week later, they decided to massacre the city's Jews. On September 28, the Jews were ordered to assemble the next morning for resettlement. They were marched to the ravine, and as they reached the site, were forced to surrender any valuables. Then they were made to take off their clothes, and move towards the edge of the ravine in groups of ten. As they reached the edge, they were shot by Einsatzkommando 4a and German and Ukrainian police. At the end of the day, the bodies were covered with a thin layer of dirt. After two days of shooting, 33,771 Jews were dead.

Over the next few months, thousands more were murdered at Babi Yar, including Jews, Gypsies, and Soviet Prisoners of War. In all, about 100,000 people were killed there. Those who attempted to hide were turned over to the Germans by the Ukrainians. In July 1943 the Germans returned to destroy the evidence of mass murder as part of Aktion 1005.


Initially the victims were shot with clothes on. But later as part of German ingenuity, victims were stripped of their dress and ornaments and then shot. No wastage, you see.


Finishing off the job well. Germans making sure every one's dead.


Shot near the pit dug by the victims. Labor saved.



Women stripped and then made to wait for their turn.



The victims were made to dig pits in which they were to ultimately land into.


Jews made to walk to the Babi Yar ravines.


A rare color image of Germans rummaging amidst the corpses.


Little girls lined up to be shot.


The shot will ring out and the corpse will fall into the pit. German efficiency.



A woman and her child just moments before they were killed.

video Babi-Yar Massacre


Apapun hasil dari sebuah perang adalah yg menang akan menjadi debu dan yang kalah menjadi abu

Re: Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar 2 years, 10 months ago #13112

  • KUK
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • Posts: 2354
  • Karma: 2
Aku selalu terfikir, dimana perasaan mereka ini bila menembak mereka yang tak mampu seperti orang tua, wanita dan kanak2. Betapa hitamnya hati diaorang ni. Hingga saat ini pun aku masih tercari2 jawapannya

Re: Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar 2 years, 10 months ago #13117

  • Panji Alam
  • OFFLINE
  • PRIVATE 2
  • Posts: 309
  • Karma: 2
Patut la mereka begitu komited utk menjadi bangsa yang kuat. Semua perancangan diusahakan kearah itu. Pastinya peristiwa itu sentiasa diwar2kan oleh mereka untuk menjadi pembakar semangat.

Kita pun pernah merasai kezaliman semasa pendudukan Jepun serta komunis, tetapi memori pergi bersama mereka yang telah melaluinya...

Re: Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar 2 years, 10 months ago #13122

  • KUK
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • Posts: 2354
  • Karma: 2
Panji Alam wrote:
Patut la mereka begitu komited utk menjadi bangsa yang kuat. Semua perancangan diusahakan kearah itu. Pastinya peristiwa itu sentiasa diwar2kan oleh mereka untuk menjadi pembakar semangat.

Kita pun pernah merasai kezaliman semasa pendudukan Jepun serta komunis, tetapi memori pergi bersama mereka yang telah melaluinya...



Kita jadi begitu kerana kita tidak diajar untuk mengambil iktibar daripadanya dan kita juga digula-gulakan bahawa ianya tak mungkin akan berlaku pada kita sedangkan kita sendiri sedang melihatnya berlaku ditempat lain

Re: Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar 2 years, 10 months ago #13131

  • Anakpencen
  • OFFLINE
  • SPECIALIST
  • Posts: 662
  • Karma: 0
[URL=imageshack.us/photo/my-images/534/babiyarmassacre001.jpg/]
[/URL]
A woman and her child just moments before they were killed.

[/quote]

Gambar ni ada kontroversi sebab gambar ada di pertikaikan oleh
penyiasat2 cerita sebenar Holocaust iaitu Prof2 bukan Yahudi
tapi dia orang disenyapkan oleh Media2 Dunia... yang lain tak tahu lak
If you act like a baby you'll be treated like a one

ENOUGH IS ENOUGH

Last Edit: 2 years, 10 months ago by Anakpencen.

Re: Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar 2 years, 10 months ago #13144

  • von_trapp
  • OFFLINE
  • SPECIALIST
  • Posts: 726
  • Karma: 1
Peristiwa holocoust ni mmg benar2 berlaku, skala mmg lah besar cuma jumlahnya mungkin ditambah untuk lebih mengundang simpati. tang tu kita dah discuss kat PP lama dulu. Walaumacamanapun laa benda2 seperti ini adalah amat tak bertamadun. Takda bezanya sizalim ni dgn kaum barbarian dahulu kala. Sama je mereka dgn tentera salib yg menjarah Baitul Maqdis, begitu juga monggol membumihanguskan baghdad....

Tapi kebiasaannya bila berlaku konflik, semuanya akan menjadi tidak terkawal....walaupun kita dikelilingi tamadun hebat. Lihat Bosnia, tak tersangka kita sampai begitu dasyat sekali sampai tahap hilang akal. Lihat Rwanda, lihat Vietnam terutama peristiwa My Lai. Lihat perang Korea..peristiwa dalam terowong. Lihat di Maluku pada 1990an, Chechnya....

Semuanya akan berbalik pada tahap barbarian. Mencegah adalah lebih baik daripada benda ni berlaku...Sekali air bah sekali pantai berubah.....tapi saya pasti gambar2 seperti yg Ylva postkan kat atas tu akan tetap terus berlaku....percaya laaa...musti ada punya..sebab kita tak pernah belajar dari perlakuan sejarah.......

Re: Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar 2 years, 10 months ago #13175

  • ylva
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Posts: 120
  • Karma: 0
aku menemukan informasi menarik semoga tidak repost....

Tragedi Blücher Bersaudara, Saving Private Ryan ala Nazi Jerman


Wolfgang Graf von Blucher putra tertua diantara Blucher bersaudara:



Leberecht Graf von Blucher:


si bungsu, Hans-Joachim Graf von Blucher:


Bagi yang pernah menonton film fenomenal Saving Private Ryan karya Sutradara Yahudi Steven Spielberg, pastilah tahu akan jalan cerita film tersebut, dimana Tom Hanks dan pasukannya ditugasi untuk menarik Matt Damon dari medan laga, dengan alasan sederhana bahwa semua kakak-kakaknya telah terbunuh dalam pertempuran. Ternyatalah hal seperti ini (kakak-adik yang terbunuh dalam perang) bukanlah suatu hal yang aneh dan hanya terjadi dalam film saja, karena setiap negara mempunyai Saving Private Ryan versi mereka sendiri, seperti contohnya lima bersaudara dari keluarga Sullivan (Amerika Serikat) yang tewas dalam waktu yang sama ketika kapal laut yang mereka tumpangi tenggelam dalam perjalanannya di lautan.

Yang paling terkenal dari kasus-kasus “saudara terbunuh dalam peperangan” ini adalah tragedi yang menimpa tiga orang anggota keluarga Blücher.

Di antara enam ribu lebih Fallschirmjäger yang terbunuh dalam Pertempuran Kreta, terdapat tiga orang bersaudara yang masih merupakan kerabat dari Gebhard Leberecht von Blücher, Generalfeldmarschall asal Prusia yang meraih nama besarnya dalam Pertempuran Waterloo melawan Napoleon Bonaparte. Para keturunan aristokrat tradisional Prusia ini sama-sama bertugas di Divisi Fallschirmjäger ke-7 (meskipun berada di kompi yang berbeda-beda), dan KIA (Killed in Action) dalam pertempuran sengit ketika berusaha merebut pangkalan udara di sekitar Heraklion.

Nomor pertama adalah Leberecht Graf von Blücher, yang menemui ajalnya ketika berusaha mensuplai amunisi kepada kakak tercintanya, Wolfgang Graf von Blücher, yang bersama dengan pasukannya terkepung hebat oleh tentara-tentara Black Watch Sekutu . Leberecht yang baru berusia 19 tahun dengan berani memacu seekor kuda menembus garis Sekutu, sementara amunisi yang dibutuhkan diikatkan di sadel kudanya. Hampir saja dia berhasil mencapai posisi kakaknya… tapi kemudian dengan mata kepalanya sendiri, sang kakak Wolfgang melihat adiknya tertembus peluru musuh . Usaha Leberecht sendiri tidak sia-sia karena si amunisi akhirnya berhasil didapatkan oleh peleton kakaknya, walaupun harus dibayar oleh nyawanya sendiri (mayatnya tidak pernah ditemukan, entah bagaimana ceritanya!). Keesokan harinya, Wolfgang ikut pula terbunuh bersama seluruh peletonnya, diikuti dengan si bungsu Hans-Joachim Graf von Blücher yang baru berusia 17 tahun dan dilaporkan telah tewas dalam pertempuran beberapa hari kemudian.

Orangtua Blücher tidak pernah mendapat berita sekecil apapun tentang kematian tiga orang anaknya, dan barulah di minggu keempat setelah peristiwa tersebut mereka mendapat pemberitahuan secara resmi dari resimen (yang baru pulang dari Kreta) dan disampaikan langsung oleh komandan resimen tempat Blücher bersaudara ditempatkan. Tak terbayang rasa sakit dan kehilangan yang harus mereka tanggung, ketika dalam sekejap mereka menyadari bahwa mereka tak akan pernah lagi melihat anak-anaknya tercinta, bahkan hanya sekedar jenazahnya atau sisa-sisanya.

Saudara perempuan mereka yang masih tersisa, Gertrude Baroness von Ketelholdt (masih ada lagi satu saudara laki-laki yang lain, Leutnant zur See Adolf Graf von Blücher yang bertugas di Kriegsmarine), berkata : “Wolf (panggilan Wolfgang) menulis surat pada kami dua hari sebelum keberangkatannya ke Kreta, yang memberitahukan mengenai keadaan dia dan adik-adiknya. Lalu kemudian hubungan terhenti, dan kami semua dicekam oleh rasa khawatir yang sangat akan nasib mereka, terutama ibu kami yang sudah tua. Barulah empat minggu kemudian datang sebuah surat yang menghancurkan, yang memberitahukan bahwa semua adik kami telah tiada di pertempuran yang sama.” Gertrude tidak dapat melupakan apa yang terjadi pada saudara-saudaranya di pulau Kreta, dan dia tercatat sebagai pengunjung pertama kuburan Wolfgang dan Hans-Joachim yang terletak di blok 1 nisan no. 457 dan 458 di kompleks pemakaman para tentara Jerman yang terletak di bekas lapangan udara Maleme.

Kisah ketiga bersaudara Blücher ini begitu melegendanya di kalangan penduduk Kreta, dan bertahun-tahun kemudian para keluarga miskin yang tinggal di desa kumuh di sekitar lokasi bersumpah bahwa mereka kadang melihat hantu penunggang kuda yang menderap kudanya dengan kecepatan tinggi di malam buta menyusuri jalan di dekat lokasi persis dimana Leberecht tertembak. Uniknya, pada awalnya mereka menduga bahwa hantu itu pastilah berasal dari prajurit Inggris yang meninggal disana , dan barulah ketika diberitahu bahwa sebenarnya yang terbunuh adalah Blücher bersaudara, mereka menjadi tahu kenyataan yang terjadi.

Memang untuk urusan bertempur, Fallschirmjäger dikenal sebagai pasukan yang gigih dan pantang menyerah, baik ketika menyerang maupun diserang. Tepatlah apa yang dikatakan oleh James Lucas yang berkata : “reputasi Fallschirmjäger dalam hal kemampuan bertempur, kengototan dalam bertahan, pengorbanan diri sendiri demi menyelamatkan Kamerad-nya, dan kesetiaan yang besar terhadap kesatuannya, hanya dapat ditemukan pada anggota unit-unit elit yang terbaik.”

Sebagai penutup, saya sertakan biografi singkat dari Blücher Brothers :

Oberleutnant Wolfgang Hanner Peter Lebrecht Graf von Blücher:

(31 Januari 1917 di Altengottern – 21 Mei 1941 di Kreta)

Dalam pertempuran Kreta, Wolfgang dan pasukannya kebagian tugas untuk bergabung dengan batalion Hauptmann Burckhardt yang dalam proses dibantai pasukan Inggris dari The Black Watch (mereka sudah kehilangan lebih dari 300 orang, belum lagi 100 orang lebih yang terluka dan beberapa ditawan). Tengah malam ketika sudah dekat dengan tujuannya di lapangan udara Heraklion, Wolfgang melihat sekelompok pasukan yang nongkrong di bukit sebelah tenggara landasan. Begitu yakin dia bahwa pasukan yang dilihatnya merupakan bagian dari patroli yang dikirimkan oleh Burckhardt, sehingga dia buru-buru meneriakkan password ‘Reichsmarschall’, hanya untuk mendapat hujan tembakan dan peluru. Ternyata mereka adalah pasukan musuh yang mengepung Hauptmann Burckhardt!

Di lain pihak, peleton Wolfgang berusaha mati-matian bertahan, menggali lubang perlindungan dengan semua alat yang tersisa, bahkan dengan helm dan jari telanjang mereka! Di sekitar, tak henti-hentinya datang tembakan dari senapan mesin Vickers musuh, ledakan mortir dan juga artileri. Wolfgang dan banyak dari pasukannya telah terluka. Kekuatan mereka kini telah menjadi tinggal setengahnya, dan telah berhari-hari mereka bertempur tanpa henti tanpa mendapat istirahat yang cukup dan juga pasokan amunisi.
Di saat inilah, menurut salah seorang saksi mata, hadir sebuah pemandangan yang menakjubkan yang sungguh tak dapat dipercaya bagai dalam dongeng saja. Seorang prajurit berkuda tiba-tiba datang dari kejauhan, memacu kudanya dengan konsentrasi tinggi dan kecepatan penuh, sementara boks amunisi terpasang di sadelnya. Begitu tidak biasanya pemandangan ini sehingga The Black Watch hanya dapat terpana melihatnya. Tapi tak lama, mereka tersadar dan segera menghujani tembakan kepada si pemuda pemberani. Tembakan gencar tersebut barulah berbuah ketika si penunggang kuda telah sampai di tujuannya, dan bagaikan dalam drama, sesampainya disana dia langsung terkulai lemah dengan banyak lubang bekas peluru di badannya.
Ketika amunisi kemudian dibagikan, Wolfgang bertanya siapakah si pemuda pemberani tersebut dan bagaimana keadaannya. kepahlawanannya telah membangkitkan kembali semangat bertempur pasukannya yang terkepung. Begitu hancurnya hati Wolfgang ketika mendapati bahwa dia tidak lain dari adik tercintanya sendiri, Leberecht, yang baru berusia 19 tahun dan dilaporkan telah meninggal tak lama setelah menyelesaikan misinya.
Wolfgang sendiri menyusul adiknya ke alam baka bersama dengan sisa-sisa pasukannya keesokan harinya. .

Gefreiter Leberecht Graf von Blücher:

(1922 di Fincken – 20 Mei 1941 di Kreta)
menyelesaikan sekolahnya tahun 1940, dan kemudian langsung mendaftar menjadi seorang prajurit infanteri Wehrmacht yang ditempatkan di Prusia Timur. Saudara sekaligus idolanya, Wolfgang, mengajaknya untuk bergabung dengan Fallschirmjäger, dan Leberecht pun menyanggupinya. Dia menjalani pelatihan penerjunan bulan Januari 1941 di Tangermünde, dan tak lama langsung terjun ke dalam pertempuran Kreta (dimana dia terbunuh) dan merupakan bagian dari Resimen Fallschirmjäger pertama.

Jäger Hans-Joachim Graf von Blücher:

(28 Oktober 1923 di Fincken – 20 Mei 1941 di Kreta)
menjalani sekolah berasrama di Misdroy yang terletak di dekat Laut Baltik. Sama seperti Leberecht, Hans-Joachim pun menuruti saran kakaknya untuk bergabung dengan Fallschirmjäger tak lama setelah lulus sekolah di usianya yang baru ke-17, dan tergabung dengan resimen yang sama dengan kakaknya yang kedua, Leberecht, di Resimen Fallschirmjäger Pertama.

pulau kreta:

Re: Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar 2 years, 10 months ago #13248

  • von_trapp
  • OFFLINE
  • SPECIALIST
  • Posts: 726
  • Karma: 1
puas baca pasal saving private ryan Jerman ni....tks Ylva

Re: Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar 2 years, 10 months ago #13287

  • ylva
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Posts: 120
  • Karma: 0
von_trapp wrote:
puas baca pasal saving private ryan Jerman ni....tks Ylva


iya terima kasih kembali pak....

Re: Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar 2 years, 10 months ago #13578

  • von_trapp
  • OFFLINE
  • SPECIALIST
  • Posts: 726
  • Karma: 1


Macam gergasi daa...kat atas tu adalah German railway gun, yg terbesar pernah kita tgk kat dunia ni yg main atas darat. Ada dua buah, Schwerer Gustav dan Dora. Siap dibina pada tahun 30an dan boleh ready untuk WWII. Dora depa letak mengadap Perancis especially berdekatan battleship of the land iaitu kat Maginot Line dan satu lagi iaitu Gustav main peranan kat eastern front dan action dia yg pertama ialah di Sevastopol, Crimea semasa operasi Barbarossa, dgr2 citer Gustav ni lepas Sevastopol diorang bawak pi lak ke Leningrad. Crew nak jaga setiap satu gun lebihkurang 3 ribu anggota. Itu termasuk unit2 anti aircraft dan pengawal2 darat. Untuk bab landasan aje ada 2500 anggota. Gun ni bila nak travel depa dismantle semua, bukan sebiji gedabak angkut bawak pi. Diorang cuma perlu 3 hari untuk bukak dan 3 hari lagi untuk pemasangan bila sampai lokasi...itu mengikut apa yg aku paham laa. Lagi satu benda ni cantik dan berseni laaa...
Last Edit: 2 years, 10 months ago by von_trapp.

Re: Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar 2 years, 10 months ago #13584

  • Akmal3110
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • Posts: 2050
  • Karma: 1
3 hari nak dismantle dan 3 hari nak pasang pulak. Huhuhuhu...

Re: Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar 2 years, 10 months ago #13727

  • yaminz
  • OFFLINE
  • SPECIALIST
  • Posts: 673
  • Karma: 0
Paling best. Allied xjumpa pun serpihan Gustaz n Dora nie, ilang tanpa jejak...

Re: Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar 2 years, 10 months ago #13728

  • azim09
  • OFFLINE
  • PRIVATE FIRST CLASS
  • alpha zulu india mike
  • Posts: 493
  • Karma: 0
rasenye ade jumpa meriam tu.dua di grafenwohr,bavaria.dijumpai oleh tentera amerika dan dimusnahkan bagi mengelakkan jatuh ke tangan musuh.lagi satu kat auerswalde,saxony.ditemui oleh tentera soviet dan dikatakan telah dianalisis oleh pakar dari soviet dan tidak lagi kelihatan selepas itu.

Re: Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar 2 years, 10 months ago #13971

  • von_trapp
  • OFFLINE
  • SPECIALIST
  • Posts: 726
  • Karma: 1


kenderaan Jerman masa WWII dulu...ni sikit je...ada banyaak lagi...hidup betul industri perang diorang nih, ye laa pulak, mmg plan pun nak pi perang, tu yg nampak cam tersusun aje tu....Kut ye pun macam kita ni pun, mentang2 laa takde plan nak perang, bajet tu jgn laa ciput sgt, sampai bila nak harap semangat aje bang oi.....baik pikir negative dulu, apa2 hal kita suda ready bang oii!!!
Last Edit: 2 years, 10 months ago by von_trapp.

Re: Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar 2 years, 10 months ago #14474

  • von_trapp
  • OFFLINE
  • SPECIALIST
  • Posts: 726
  • Karma: 1

Messerschmitt Bf109....
Last Edit: 2 years, 10 months ago by von_trapp.
Time to create page: 0.86 seconds

Penyataan Penafian/Disclaimer

Moderator Panggilan Pertiwi tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini serta tidak boleh ditafsirkan sebagai ejen kepada, ataupun syarikat yang disyorkan oleh Angkatan Tentera Malaysia dan Kementerian Pertahanan Malaysia. Pihak Moderator juga tidak bertanggungjawab ke atas mana-mana pendapat yang dikeluarkan oleh mana-mana individu atau ahli forum yang secara terang melanggar undang-undang negara, samada berbentuk pembohongan, fitnah mahupun hasutan. Kajian dari pembaca serta forumer terhadap sesuatu isu terlebih dahulu adalah amat digalakkan.