Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar
(1 viewing) (1) Guest

TOPIC: Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar

Re: Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar 3 years ago #5306

Rugi kan Asykar Melayu tak didokumentasikan gambar2 diorang..kalau ada kongsi2kan laa..

Re: Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar 3 years ago #5412

  • von_trapp
  • OFFLINE
  • SPECIALIST
  • Posts: 726
  • Karma: 1
Kokon Ichigo wrote:
Rugi kan Asykar Melayu tak didokumentasikan gambar2 diorang..kalau ada kongsi2kan laa..


Salam Kokon...sebenarnya ada jugak gambar askar melayu dari zaman sebelum perang sebab pernah tgk buku yg dikeluarkan kumpulan utusan mengenai askar melayu ni, cuma gambar sebegini jarang keluar kecuali ada hari2 tertentu atau kita rajin surf dlm internet.
Dalam thread ni belum ada lagi gambar2 tersebut bersesuaian dgn tajuk thread. Insya'allh mungkin dimasa akan datang kita cari dan pamirkan....
Last Edit: 3 years ago by von_trapp.

Re: Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar 3 years ago #5670

  • von_trapp
  • OFFLINE
  • SPECIALIST
  • Posts: 726
  • Karma: 1


Uploaded with ImageShack.us
Pakaian musim sejuk askar Rusia. Masa ni lebihkurang 1942, Rusia dah ada supply yg stabil dah. Kebanyakkan dari pelabuhan Vladivostok di timur, USA hantar kaw kaw punya supply. dan material untuk menghadapi peperang dgn Jerman dah ada constance supply. Termasuk laa nak buat uniform. Russian winter uniform macam gambar kat atas adalah terbaik kalo compare dgn German 8th army di Stalingrad. Masa ni askar jerman di Stalingrad seakan2 terputus hubungan dan supply pun kurang termasuk baju sejuk dan sudahnya seramai 90 ribu askar Jerman di Stalingrad terperangkap di bandar tu dan Field Marshall Von Paulus yg mengetuai divisyen tersebut menyerah kalah kpd Rusia. Field Marsyall medan Jerman yg pertama menyerah kalah.

Re: Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar 3 years ago #5779

  • von_trapp
  • OFFLINE
  • SPECIALIST
  • Posts: 726
  • Karma: 1


Uploaded with ImageShack.us
Pakaian tentera biasa Soviet. Tengok butang dia, tak sampai bawah dan baju ni kena sarung dari atas. Ni nampak lawa laa sikit tapi masuk medan je terus nampak buruk tak macam jerman walaupun baju yg sama kulu kilir tapi ada la nampak segak. Tapi boot tentera merah ni mmg tahan lama dan lasak waima askar Jerman pun suka boot depa. Ramai askar Jerman yg terperangkap kat Stalingrad amik kasut2 dari mayat2 tentera Rusia untuk diorang pakai. Tentera Rusia ni mmg berdendam betul dgn Jerman, Bila dia dapt conquer Berlin..beratus ribu wanita jerman kena rogol...tak bagi can punya..iye laa depa suma komunis, tak caya ugama...belasah secukup2nya.

Re: Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar 2 years, 11 months ago #9465

  • von_trapp
  • OFFLINE
  • SPECIALIST
  • Posts: 726
  • Karma: 1


B-17 Flying Fortress
GI kata kubu udara. Apa taknya keliling ada machine gun. Atas bawah depan belakang kiri kanan....sudahnya pasai berat sgt dgn machine gun bomb load pun tak berapa banyak kalo compare dgn British night bomber Lancaster. Crew untuk kapal ni adalah 10 orang. 2 pilot and co pilot, navigator dan selebihnya gunner. navigator tu pun gunner muncung depan gak tu. Total US air raid kat Jerman memakan korban yg amat besar...lebih kurang 23 ribu maut dan beratus kapal jenis ni ditembak jatuh selain bomber jebis lain samada kena ack ack gun atau kena blasah dgn Jerman fighter. Setiap satu kapalterbang kena habiskan 25 sorties sebelum misi tamat. kadang2 sorties yg ke 25 tu pun ada gagal. B-17 yg pertama menamatkan 25 sorties ialah Memphis Belle...ada filem dia dgn tajuk sama.
Last Edit: 2 years, 11 months ago by von_trapp.

Re: Perang Dunia Kedua Eropah dan Afrika Utara - Gambar 2 years, 11 months ago #9477

  • HelangRimba
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • PP Photographer
  • Posts: 3961
  • Karma: 3
von_trapp wrote:


B-17 Flying Fortress
GI kata kubu udara. Apa taknya keliling ada machine gun. Atas bawah depan belakang kiri kanan....sudahnya pasai berat sgt dgn machine gun bomb load pun tak berapa banyak kalo compare dgn British night bomber Lancaster. Crew untuk kapal ni adalah 10 orang. 2 pilot and co pilot, navigator dan selebihnya gunner. navigator tu pun gunner muncung depan gak tu. Total US air raid kat Jerman memakan korban yg amat besar...lebih kurang 23 ribu maut dan beratus kapal jenis ni ditembak jatuh selain bomber jebis lain samada kena ack ack gun atau kena blasah dgn Jerman fighter. Setiap satu kapalterbang kena habiskan 25 sorties sebelum misi tamat. kadang2 sorties yg ke 25 tu pun ada gagal. B-17 yg pertama menamatkan 25 sorties ialah Memphis Belle...ada filem dia dgn tajuk sama.


ini kalau p bom ini kira dah sign siap2 waksiat la 2..
Time to create page: 0.62 seconds

Penyataan Penafian/Disclaimer

Moderator Panggilan Pertiwi tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini serta tidak boleh ditafsirkan sebagai ejen kepada, ataupun syarikat yang disyorkan oleh Angkatan Tentera Malaysia dan Kementerian Pertahanan Malaysia. Pihak Moderator juga tidak bertanggungjawab ke atas mana-mana pendapat yang dikeluarkan oleh mana-mana individu atau ahli forum yang secara terang melanggar undang-undang negara, samada berbentuk pembohongan, fitnah mahupun hasutan. Kajian dari pembaca serta forumer terhadap sesuatu isu terlebih dahulu adalah amat digalakkan.