Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Pingat Perkhidmatan Am (PPA)
(1 viewing) (1) Guest

TOPIC: Pingat Perkhidmatan Am (PPA)

Re: Pingat Perkhidmatan Am (PPA) 3 years, 4 months ago #5479

  • jebat2000
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Ceria Selalu
  • Posts: 51
  • Karma: 0
MS Hass wrote:


Mungkin risiko yang Bomba hadapi bukanlah peluru hidup, bukanlah letupan bom seperti agensi-agensi lain.Namun nyawa tetap kami pertaruhkan
Saya setuju dengan kongklusi tuan, sebab itu saya katakan peranan penyelamat bomba sangat penting kepada kehidupan/nyawa dan harta benda dan tidak harus dibuat persamaan yang mainkan oleh SOF ATM/PDRM yang pertaruhkan nyawa dalam konteks elemen anti keganasan. Askar/polis biasa pun tak mampu lakukan tugas tersebut. maaf off topik.peace

Re: Pingat Perkhidmatan Am (PPA) 3 years, 4 months ago #5594

  • MS Hass
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Posts: 14
  • Karma: 0
Back to the topic.

Selain dari ATM dan PDRM, agensi mana lagi layak memakai PPA?

Re: Pingat Perkhidmatan Am (PPA) 3 years, 4 months ago #5597

  • rgt356
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Posts: 22
  • Karma: 0
MS Hass wrote:
Back to the topic.

Selain dari ATM dan PDRM, agensi mana lagi layak memakai PPA?


JPAM (jabatan pertahanan awam Malaysia) layak x?
Last Edit: 3 years, 4 months ago by rgt356.

Re: Pingat Perkhidmatan Am (PPA) 3 years, 3 months ago #7936

  • matfiah
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Posts: 69
  • Karma: 0
dari pengalaman dan pengamatan saya,agensi seperti Maritim malaysia,KDRM pun ada pakai.so saya amat terkejut bila saudara maklumkan bahawa anggota Bomba tidak layak memakai PPA.something wrong some where.

Re: Pingat Perkhidmatan Am (PPA) 3 years, 3 months ago #7943

  • HelangRimba
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • PP Photographer
  • Posts: 3978
  • Karma: 3
matfiah wrote:
dari pengalaman dan pengamatan saya,agensi seperti Maritim malaysia,KDRM pun ada pakai.so saya amat terkejut bila saudara maklumkan bahawa anggota Bomba tidak layak memakai PPA.something wrong some where.
welcome back tuan matfiah..

Re: Pingat Perkhidmatan Am (PPA) 3 years, 3 months ago #7953

  • matfiah
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Posts: 69
  • Karma: 0
HelangRimba wrote:
matfiah wrote:
dari pengalaman dan pengamatan saya,agensi seperti Maritim malaysia,KDRM pun ada pakai.so saya amat terkejut bila saudara maklumkan bahawa anggota Bomba tidak layak memakai PPA.something wrong some where.
welcome back tuan matfiah..


tima kasih saudara HR.saya telah membaca dalam FB jabatan Bomba dan penerangan yang diberikan amat jelas.walauapapun saya bersetuju yang PPA turut dianugerahkan kepada anggota Bomba bagi menghargai sumbangan bakti mereka selama ini.

Re: Pingat Perkhidmatan Am (PPA) 3 years, 3 months ago #8089

  • MS Hass
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Posts: 14
  • Karma: 0
Benar tuan.Sehingga sekarang Bomba masih tidak dikurniakan PPA yang telah pun menjadi "take for granted" kepada agensi lain.Berkenaan FB Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia di dalam ruang "discussion" bertajuk Pingat Perkhidmatan Am (PPA), itu adalah salah satu inisiatif saya untuk mengegarkan pihak atasan Bomba berkenaan hal ini.

Re: Pingat Perkhidmatan Am (PPA) 2 years ago #30515

  • jimio
  • OFFLINE
  • PRIVATE 2
  • Posts: 213
  • Karma: 0
PPA ni utk pasukan bersenjata dan beruniform, top brass Jabatan Bomba kena usulkan sesuatu la pada Kerajaan, rasanya boleh tu, mcm isu kenderaan bomba yg kena bayar tol dulu pon dah settle kan?

Re: Pingat Perkhidmatan Am (PPA) 2 years ago #30522

  • Akmal3110
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • Posts: 2052
  • Karma: 1
jimio wrote:
PPA ni utk pasukan bersenjata dan beruniform, top brass Jabatan Bomba kena usulkan sesuatu la pada Kerajaan, rasanya boleh tu, mcm isu kenderaan bomba yg kena bayar tol dulu pon dah settle kan?


Biaq betoi kena bayaq tol.

Re: Pingat Perkhidmatan Am (PPA) 2 years ago #30523

  • MS Hass
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Posts: 14
  • Karma: 0
Ya, pernah kena bayaq apabila pengurusan PLUS bertukar.Lebuhraya lain takde pun caj.Tapi masalah itu dah selesai apabila Kesatuan Pekerja Bomba termasuk Cuepacs campur tangan.

Merujuk kepada www.malaysianmonarchy.org.my yang mengatakan :-

"Pingat Perkhidmatan Am merupakan pingat yang dikurniakan kepada anggota tetap Angkatan Tentera Persekutuan dan Pasukan Perkhidmatan Beruniform. Kurniaan dibuat bagi mengiktiraf dan menghargai khidmat lama dan kelakuan yang terpuji."

Tidak pula menyebut pasukan bersenjata.Kalau nak sebut khidmat lama, saya tengok Polis masa passing out pun dah pakai.Askar pulak setahun berkhidmat gerenti tersemat di dada (merujuk kepada artikel nukilan Mejar ( TUDM Nor Ibrahim Sulaiman)

Re: Pingat Perkhidmatan Am (PPA) 2 years ago #30614

  • crystalangel
  • OFFLINE
  • PRIVATE FIRST CLASS
  • Posts: 476
  • Karma: 0
apa ada pada pingat dan pangkat jika keje xikhlas...

Re: Pingat Perkhidmatan Am (PPA) 2 years ago #30629

  • gunnerz
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Posts: 95
  • Karma: 0
crystalangel wrote:
apa ada pada pingat dan pangkat jika keje xikhlas...


Saudari,

1. Ini topik membincangkan soal Jabatan Bomba untuk fight dapatkan pingat asas yang tersemat di dada (bagi anggota baru) yang menjadi kebanggaan orang-orang beruniform semasa berkhidmat. PPA ini adalah pingat asas yang setiap peringkat pegawai dan anggota layak memakainya dalam tempoh kurang 3 tahun. Maka selaku orang baru baginya satu kebanggaan dan semangat dalam tempoh service yang singkat itu sudah layak memakai pingat asas ini.

2. Adalah menjadi satu semangat dan moral jika memakai pingat persekutuan yang dikurniakan atau pingat kurniaan/pingat khas kepada seseorang individu beruniform itu yang melambangkan sumbangan kerajaan dan kurniaan istana ke atas khidmat bakti beliau, di atas setiap sumbangan atau pengorbanan yang dicurahkan walaupun pingat itu tiada elaun (ada pingat kurniaan yg dibayar elaun khas ya, tapi special punya pingat la). Pengurniaan ini bukan sahaja Malaysia, malah di seluruh dunia telah mengamalkan sejak zaman tok nadok lagi.

3. Apa ada pada pingat dan pangkat jika kerja tak ikhlas? (mengulangi soalan sedap mulut saudari, sorry ayat kasar dan tak boleh blah kerana saya suka berterus terang), kenapa perlu mempersoalkan keikhlasan orang, persoalkan keihlasan diri sendiri dulu itu lebih baik pada hemat saya . Ini topic tentang bomba fight nak pakai PPA, maka kenyataan saudari itu amat tidak berasas.

4. Apa ada pada pingat dan pangkat? Ya mari saya jawabkan. Adaaaa. Besar sumbangan pingat dan pangkat itu kepada seseorang individu beruniform. Pangkat itulah 'gaji' dan 'pendapatan' serta 'moral' orang beruniform. Tiada orang yang tidak mahu naik pangkat atau turun pangkat dari pangkat yang sedia ada kerana effect pada pendapatannya. Tiada orang yang tidak mahu pingat walaupun pingat itu tiada memberi imbuhan duit kerana itu satu semangat, satu kemegahan (megah disini bukan riak ya, megah dalam term military it is about pride and honour).
Last Edit: 2 years ago by gunnerz.
The following user(s) said Thank You: kudabesi87, HelangRimba, MS Hass

Re: Pingat Perkhidmatan Am (PPA) 2 years ago #30748

  • MS Hass
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Posts: 14
  • Karma: 0
crystalangel wrote:
apa ada pada pingat dan pangkat jika keje xikhlas...


Maaf kalau aku katakan yang hang agak biadap dalam membuat penyataan.Bab ikhlas tak ikhlas ni hang dengan tuhan saja yang tau pasal benda tu dalam hati.Hang tak tau apa, hang p mengaji.

Gunnerz pun dah ulas panjang jadi aku rasa aku tak perlu ulas lagi.

Re: Pingat Perkhidmatan Am (PPA) 10 months ago #45011

  • msy300177
  • OFFLINE
  • PRIVATE 2
  • Posts: 303
  • Karma: 1
Begitu juga Anggota Bomba didalam Angkatan Tentera. Didalam Angkatan Tentera juga ada Ketukangan Bomba dan Penyelamat. Mereka inilah Bomba terlatih tetapi juga tentera terlatih juga.... berganda tanggungjawab mereka....

Re: Pingat Perkhidmatan Am (PPA) 8 months, 1 week ago #46013

  • crt991
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Posts: 101
  • Karma: 1
Dah lamo den menyepi..salam semua..mano tuan shah..duk makan ayam golek dopan balai mambau tu ker..hihihi...bro BOMBA...bagus pendapat bro tu...rileks bro...sangkut pingat jer tak kemana..pingat tu takde elaun bro...elok bro tampal AIRBONE kat dada tu..ada gak elaun..pasal pingat PPA tu...semua agensi beruniform layak..suruh CSM HQ BOMBA semak pekeliling protokal pemakaian pingat kat agensi yang menguruskannya..tanya JPA..layak ke KAMI pakai pingat..setahu den..bole guna dengan kebenaran surat PEKELILING orang atas sesesuatu pasukan...janji beruniform....kalau semua bole guna..raso eh..kerani awam PTPO N17 tu pon dah sangkut kek baju eh...dem bukan nak akalkan kao bro..tapi harus guna dengan BERGEZET...tu istilah orang lamo tu....nak pakai sajo pon bole..boli kek kodai MARA tu..RM2.50 seketul....camno pon...den raso BOMBA boleh guna....guna saluran betul...mohon guna pakai PPA tu...baru mantap bro...apa ada pada pingat bro..yang pasti tugas bro dan pasukan beruniform yang lain disanjung tinggi dan hebat dimata orang awam...tingkatkan kualiti dan prestasi..bukan kuantiti...kualiti tu penting....biar sorang yang tunjukkan...harum satu pasukan....baka kato pepatah...takdo yang baru jika takdo orang lamo....
The following user(s) said Thank You: shahexservice
Time to create page: 0.99 seconds

Penyataan Penafian/Disclaimer

Moderator Panggilan Pertiwi tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini serta tidak boleh ditafsirkan sebagai ejen kepada, ataupun syarikat yang disyorkan oleh Angkatan Tentera Malaysia dan Kementerian Pertahanan Malaysia. Pihak Moderator juga tidak bertanggungjawab ke atas mana-mana pendapat yang dikeluarkan oleh mana-mana individu atau ahli forum yang secara terang melanggar undang-undang negara, samada berbentuk pembohongan, fitnah mahupun hasutan. Kajian dari pembaca serta forumer terhadap sesuatu isu terlebih dahulu adalah amat digalakkan.