Welcome, Guest
Username Password: Remember me

TOPIC: MH 370

Re: MH 370 7 months, 2 weeks ago #45759

jujurnya aku pun pikir benda yang sama gak.....

Re: MH 370 7 months, 2 weeks ago #45760

mari kita mendoakan keselamatan dan kesejahteraan semua anak kapal,penumpang,pilot dan semua yg ada dlm MH370…dan mohon jgn diPOLITIKkan perkara nie….

Re: MH 370 7 months, 2 weeks ago #45761

  • nas roco
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Posts: 50
  • Karma: 0
Maksudnye, ade kemungkinan kene tembak?

Re: MH 370 7 months, 2 weeks ago #45762

  • buzz
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Posts: 23
  • Karma: -1
ada kemungkinan tak system failure dimana operating system tak function? so tak boleh nk hantar emergency signal kat tower?

Re: MH 370 7 months, 2 weeks ago #45763

buzz wrote:
ada kemungkinan tak system failure dimana operating system tak function? so tak boleh nk hantar emergency signal kat tower?


possibility tetap ada, tapi kalau ikut logik akal, Boeing 777 kira kapal terbang baru, dan jarak dari berlepas baru 2.30 jam... so aku rasa kerosakan system dah boleh di ruled out.

Re: MH 370 7 months, 2 weeks ago #45764

lagi menarik ada penumpang yg di syaki mengguna passport curi.

www.theguardian.com/world/2014/mar/08/ma...-airlines-plane-live

Re: MH 370 7 months, 2 weeks ago #45765

  • Aqram
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Posts: 7
  • Karma: 0
BiOO6F9CEAAHCgX.jpg

Re: MH 370 7 months, 2 weeks ago #45766

  • amaid
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Posts: 39
  • Karma: 0
Ade komen tentang paspot curi?tertnya jgk ade kuasa asing me yg bole JD punca....

Re: MH 370 7 months, 2 weeks ago #45767

PC td ckp pesawat mengubah haluan..erkk makin misteri. military radar ke detect?

Re: MH 370 7 months, 2 weeks ago #45768

  • nas roco
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Posts: 50
  • Karma: 0
Cube list sume kapal n plane yg terlibat utk sume negara.. mcm biggest SAR pon ade..

Re: MH 370 7 months, 2 weeks ago #45770

  • Siamang
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Posts: 198
  • Karma: 1
KUALA LUMPUR: The Department of Civil Aviation in a press conference at 1 pm on Sunday confirmed only two passengers on the passenger manifest list had ‘false passports’, not four as reported earlier.

Director-General Datuk Azharuddin Abdul Rahman said they have closed-circuit television (CCTV) recordings of the two passengers from check in right up to departure point.

The recordings are being used in an investigation.

‘Possibility of air turn back’

Meanwhile, Royal Malaysian Air Force chief Tan Sri Rozali Daud who was also at the media briefing addressed the possibility of flight MH370 making an ‘air turn back’.

‘We are baffled that we received no signal from the Emergency Locator Transmitters (ELT) or the emergency beacons. We re-looked at recordings on the radar and realised there is a possibility the plane made a turn,’

‘Air turn back’ meant the plane might have tried to return to base point, Kuala Lumpur International Airport (KLIA).

‘At this juncture, we are collaborating with other international agencies and civil radars,’ Rozali said, adding that because of this development, search and rescues has been widen into the South China Sea.
Indonesia search and rescue team is also assisting in the mission.

When asked by reporters on the standard operating procedures (SOP) of an ‘air turn back’, Malaysia Airlines (MAS) chief executive officer Ahmad Jauhari Yahya said the plane should report to base and the air traffic control.

‘From what we know, air traffic control recording did not receive a distress signal. We are equally puzzled,’ said Ahmad Jauhari.

40 ships, 22 aircrafts deployed for search and rescue’

Meanwhile, forty ships and 22 aircrafts are currently participating in the search and rescue efforts.

The search areas have been widened from the South China Sea to the Straits of Malacca and west coast of Penang.

"Forty ships are doing search and rescue operations in both areas. We have one helicopter from the Royal Malaysian Navy, 11 aircrafts from the Royal Malaysian Air Force, 5 aircrafts from Malaysian Maritime Enforcement Agency (APMM) and one from the Royal Malaysian Police (PDRM)," Army chief Gen Tan Sri Zulkifli Zainal Abidin briefed the media.

The United States and Royal Thai Air Force(Dornier) each deployed one aircraft, in addition to two Charlie C-130 deployed by Singapore.

"On the waters, we have 14 ships from Royal Malaysian Navy and 13 from APMM".

13 more are from neighbouring countries (Indonesia- 5; Singapore- 3 ; China -3; Thailand -1, United States -1), in addition to search and rescue operations deployed by Vietnam in their waters.

Re: MH 370 7 months, 2 weeks ago #45771

  • Siamang
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Posts: 198
  • Karma: 1
APMM Temui Tompok Minyak Di Pesisir Pantai Tok Bali

PASIR PUTEH, 9 Mac (Bernama) -- Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) menemui satu tompokan minyak yang panjang 100 batu nautika dari pesisir pantai Tok Bali.

Ketua Pengarah Maritim Malaysia Datuk Mohd Amdan Kurish berkata sebuah kapal peronda milik APMM sudah diarah mengambil sampel minyak itu.

"Sampel itu diambil untuk kita analisis sama ada minyak yang tumpah itu ialah milik pesawat MH370 atau ia milik kapal-kapal yang menggunakan perairan itu," katanya dalam sidang akhbar Misi Pencarian Kehilangan Pesawat MAS di Pejabat Daerah Maritim Tok Bali di sini.

Beliau berkata APMM memberi tumpuan dalam misi itu dengan mengikut jalan udara yang dilalui MH370 dan meninjau sehingga ke kawasan di mana kali terakhir pesawat berkenaan dikesan.

Pesawat MH370, yang berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada 12.41 pagi Sabtu bersama 227 penumpang dan 12 anak kapal, hilang dalam perjalanan ke Beijing dan usaha mencarinya sedang dilakukan.

Mohd Amdan juga berkata pihaknya mengarahkan helikopter AW139 milik APMM untuk meninjau perairan Malaysia 90 batu nautika dan ke bawah menuju pesisir pantai Tok Bali bagi memastikan tiada kawasan yang terlepas.

Beliau berkata APMM kini mencari petunjuk jika pesawat itu benar-benar terhempas di dalam perairan Malaysia di Laut China Selatan.

"Jika benar pesawat itu terhempas ke laut, sudah pasti kita akan menemui beg-beg pakaian dan serpihan-serpihan pesawat yang akan terapung," katanya.

Mohd Amdan juga berkata APMM akan menemu bual nelayan yang berpangkalan di Kelantan dan Terengganu bagi meneruskan misi dalam usaha mencari MH370.

Beliau berkata nelayan merupakan satu daripada sumber maklumat APMM bagi mengesan pesawat itu, yang dipercayai hilang di perairan Laut China Selatan.

"Kita akan kerahkan pegawai kita temu bual mulai hari ini kerana nelayan- nelayan mungkin berada di perairan sewaktu kejadian itu berlaku. Kejadian berlaku di awal pagi dan berkemungkinan nelayan berada di laut pada waktu itu," katanya.

Ditanya sama ada APMM akan menambah bilangan aset dalam misi pencarian ini, Mohd Amdan berkata pihaknya telahpun memaksimumkan penggunaan aset milik agensi berkenaan.

APMM turut dibantu enam kapal milik Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan dua kapal milik kerajaan Singapura, katanya.

Beliau berkata APMM telahpun memantau 100 peratus kawasan perairan Malaysia di Laut China Selatan pada hari kedua misi mencari pesawat yang hilang itu.

Bagaimanapun, Mohd Amdan tidak menolak kemungkinan MH370 terhempas di kawasan perairan Vietnam berikutan laporan penemuan tompokan minyak oleh pihak operasi Vietnam.

www.bernama.com/bernama/v7/bm/ge/newsgeneral.php?id=1020485

Re: MH 370 7 months, 2 weeks ago #45772

  • Siamang
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Posts: 198
  • Karma: 1
APMM
2 helikopter Agusta AW139
1 Eurocopter AS365 Dauphin
2 Bombardier CL415
#3 Kapal KM Segantang, KM Amanah and KM Langkawi

Police
1 Kapal Terbang Beechcraft King Air 350i,

ATM
Sebuah pesawat CN235
4 pesawat EC725
4 pesawat Hercules C130
2 Beechcraft King Air 200
2 AgustaWestland A109M
6 buah kapal Tentera Laut +3 Helikopter (KD Pahang,KD Terengganu..)

Vietnam
Antonov AN-26
?

China
2 Buah kapal dengan Helikopter(20,000-tonne amphibious warship)
-Jinggangshan
-Mianyang
1 CG 4000-tonne China Coast Guard vessel, numbered 3411

Amerika
1 P-3C Orion aircraft
1 Kapal Destroyer USS Pinckney, USNS John Ericsson (Oiler)
2 Helikopter MH-60R

Singapura
2 C130
1 Sikorsky S-70B
2 Kapal
Kapal MV Swift Rescue, a Submarine Support and Rescue Vessel (SSRV)

Australia
2 P-3C Orion

Indonesia
5 Kapal
1 Helikopter SAR

Thailand
1 Kapal Anti-submarine Frigate (H.T.M.S Tapi [FF-431] )
1 Pesawat Dornier DO-228 Maritime patrol aircraft for Search and Rescue Mission
1 Helikopter Super Lynx

Philippines
3 kapal BRP Gregorio Del Pilar (PF15); the BRP Emilio Jacinto (PS 35), and BRP Apolinario Mabini (PS 36)
3 Pesawat - surveillance aircraft, and a Fokker plane.

Sila Update Jika ada yang tertinggal
Last Edit: 7 months, 2 weeks ago by Siamang.

Re: MH 370 7 months, 2 weeks ago #45773

  • Siamang
  • OFFLINE
  • PRIVATE
  • Posts: 198
  • Karma: 1



Adm. Datuk Mohd Amdan Kurish, director general of the Malaysian Maritime Enforcement Agency, looks at a radar screen while searching for a missing Malaysia Airlines plane in the South China Sea, about 100 nautical miles from Tok Bali Beach in Malaysia's Kelantan state, on Sunday.


MMEA deployed its AW139 chopper for search and rescue mission of MAS flight MH370
Last Edit: 7 months, 2 weeks ago by Siamang.
The following user(s) said Thank You: Syark The Ghost, SyafiqR

Re: MH 370 7 months, 2 weeks ago #45774

  • mr.stark
  • OFFLINE
  • kerani
  • Posts: 1098
  • Karma: 2
salam

mohon rakan2 semasa paste berita2 ni sila nyatakan

Sumber sama ada rasmi/mas/media rasmi atau blog/twitter/whatsapp
Just tulis je sebelum paste tu

"sumber whatsapp" kemudian paste

ADMIN
Time to create page: 0.75 seconds

Penyataan Penafian/Disclaimer

Moderator Panggilan Pertiwi tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini serta tidak boleh ditafsirkan sebagai ejen kepada, ataupun syarikat yang disyorkan oleh Angkatan Tentera Malaysia dan Kementerian Pertahanan Malaysia. Pihak Moderator juga tidak bertanggungjawab ke atas mana-mana pendapat yang dikeluarkan oleh mana-mana individu atau ahli forum yang secara terang melanggar undang-undang negara, samada berbentuk pembohongan, fitnah mahupun hasutan. Kajian dari pembaca serta forumer terhadap sesuatu isu terlebih dahulu adalah amat digalakkan.