Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Ilmu Mempertahankan Diri.. Releven dengan dunia masa kini??
(1 viewing) (1) Guest

TOPIC: Ilmu Mempertahankan Diri.. Releven dengan dunia masa kini??

Re: Ilmu Mempertahankan Diri.. Releven dengan dunia masa kini?? 3 years, 5 months ago #843

  • HelangRimba
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • PP Photographer
  • Posts: 3976
  • Karma: 3
aku setuju sangat dengan abg rafe.. orang lama gak abg rafe ni.. hehehe.. sajer jer diam2.. salah satu kenapa saya suka dan kekal lama walaupun xaktif sangat sebab keadah pembelajaran silat cekak ni adalah mudah dipelajari dan sama walaupun di mana-mana belajar. sebab itu Persatuan ada Lembaga Pelajaran dan Tatatertib dan ada silibus untuk dibuat sebagai ko-kurikulum.

Salah satu yang saya suka kerana ada pembelajaran untuk mengkaji buah dan jenis serangan untuk menambah keyakinan.. seperti abg rafe cakap.. soal menang atau tertewas itu bukan soal kita.. 2 adalah hak ALLAH yang penting kita usaha..

hajiwan wrote:
Betul tu abang Rafe, usaha tu hak kita, hasilnya hak Allah yg nak bagi, diantara dua hak tu ada satu benda iaitu tawakkal. Good to hear info from you all..nampak gayanya ada dua pattern huraian, kalau kengkawan dr silat banyak bermadah halus dan kiasan (sesuai dgn silat) dan saya plak dah diajar dgn lebih jelas dan logik huraiannya..so, good to hear from other side of martial art.

Saya pun ada belajar banyak kaedah untuk serangan dr belakang, tapi saya ingat lagi..key point kepada serangan balas dr back body offensive ialah kesedaran minda dn reflek badan kita, dan juga bentuk serangan musuh. Masa dlm dojo, ada sorang student ni yg mai dr satu aliran silat, kami masa tu berbincang mengenai ancaman dr belakang la. Dia bagi demo pelbagai, betul..tersentuh skit je badan dia, cepat dia melompat mengelak..kira betul2 pantas dan lincah la.

Tapi bila guru saya try dgn dummy knife, serang dia dr belakang..tak sempat nak buat apa, 3 hirisan di tulang belakang dah kena..betapa lajunya serangan tu. Maka barulah dia paham..bahawa kalau minda kita sedar dan betul2 bersedia, sixth sense kita berfungsi dgn baik, maka ada peluang untuk kita, tapi kalau kita kurang bersedia, tidak tajam akal, disamping kemampuan attacker yg berkaliber dlm martial art, taktik yg betul..belum tentu kita mampu 'terima' serangan mcm tu. Dlm erti kata lain, tidak semuanya dlm kawalan kita, aspek keadaan sekelling, keletihan, kebimbangan, was-was, luka dan lebam, patah kaki, dsbg mampu melemahkan kita dan juga latihan yg kita terima.

Dlm erti kata lain, dgn kemampuan yg kita ada, yet kita akan mampu bertahan dgn serangan lawan tapi ianya tidak selamanya, aspek2 lain yg boleh dimanipulasi oleh lawan (mcm saya kata kat atas) akan memerangkap kita sedikit demi sedikit. Tapi, terpulang juga pada kita untuk menggunakan suasana dan keadaan sekeliling untuk berpihak pada kita, juga permainan psykologi yg mampu menggoyahkan tumpuan lawan. Everything is count..

hehehe..jangan la panggey saya master, kecik plak dunia ni rasanya. Kalau student saya boleh la panggey sensei, tapi yg dlm forum ni semuanya hebat2, tak terlawan la saya dgn tuan-tuan semua..hehehe..panggey hajiwan (mcm nickname udah la..)

Bab acahan pisau, tumbukan, tendangan, dlm karate adalah satu kaedah dipanggil 'line of offensive', iaitu bila ada opponen di depan kita, dah genggam penumbuk/pisau, kita akan tetapkan satu jarak (line), mcm satu tabir maya la..kalau dia acah2 atau main2 penumbuk/pisau dia, kita tak perlu amik kisah kalau jarak jangkauan dia luar dr line offensive kita. Bila dia masuk je dlm jarak offensive kita, kita boleh bertindak..

Permainan bila menghadapi orang pegang pisau (bagi saya la...), ialah bergerak keluar dr hadapan musuh dan terus melumpuhkan dia dgn serangan kearah T point i.e mata, kemaluan dll. Bila dia dah hilang kawalan, senang je kita nak amik/rampas pisau dll..

Tp dlm silat cekak, sendeng dll tentu ada cara dan taktikal yg lebih baik. Kalau boleh share, silakan ye..

Re: Ilmu Mempertahankan Diri.. Releven dengan dunia masa kini?? 3 years, 5 months ago #844

  • HelangRimba
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • PP Photographer
  • Posts: 3976
  • Karma: 3
Hajiwan wrote:
HelangRimba wrote:
Hajiwan wrote:
PanjiAlam wrote:
Ha..ha..ha.. bab ni la hajiwan, sy nampak berpihak kpd 'ilmu isi' plak....sbb tak selamanya fizikal kita mampu bertahan.

Errk...contohnya ilmu jerkah syaidina Ali, ilmu sepenunjuk dan macam2 lagi untuk cabut lari dari situasi genting. Mat Kilau dlm sejarahnya ada cerita gak kemampuan beliau lari dari kepungan rasenya....

Masalahnya ilmu ini juga dipanggil ilmu kebatinan selalu dikaitkan dgn jin/khadam dsbnya. Jadi kajian terperinci perlu dibuat sblum belajar sbb ada jugak yang betul2 mematuhi syariat (maksudnya tak guna jin, tapi guna kelebihan ayat2 yg diijazahkan dan ada sanad yg jelas tentang kelebihannya dan telah digunapakai oleh para ulamak silam).

Wa pun ada amal ayat2 suci yg biasa sejak skolah lagi, maklum la nakal sgt....org lain kena tangkap, gunting rambut, rotan...hi..hi..Alhamdulillah, wa tak pernah.. Laughing Dah tua bangka ni, pernah gak time tersepit kat roadblock, terus je baca....Alhamdulillah, tak pernah mengecewkan lagi la...

Tapi masalahnya lain plak....kalu duk kat kedai makan tu, kalu wa tak panggil pelayan dulu.....alamak sampai malam la duk situ....he..he.. What a Face

hehehe...PA, cerita la skit tentang 'isi' tu. Sebab dlm karate cuma ada kemampuan fizikal dan Qi sahaja (tenaga dalam) untuk menajamkan sixth sense/deria rasa kita, disamping teori dan praktikaliti untuk menggunakan alam dan keadaan sekeliling untuk dimanfaatkan untuk memenangi (dlm erti kata, selamat dapat lari dr ancaman tersebut). Nampak gayanya, 'isi' lebih kepada permainan kebatinan..mcm tu ka PA?

Zarull, mcmana boleh lebam ni? partner Zarull tak control force in (kuasa/kekuatan) menyerang ka? tapi ok gak tu, ingat lagi falsafah kushinkukai, the best warrior is the person who can acept a huge power of attack, and still his body can accept it (pahlawan yg hebat ialah orang yg mampu menerima serangan dr segi menerima tumbukan/tendangan dll..dan badannya mampu bertahan). Orait la tu..hehehe..

Zarull, Best defense is offensive ni ialah satu pernyataan terpilih je, bukan kesemuanya. Oleh tu, pada saya (tak semestinya Zarull salah, cuma pendapat sahaja berbeza). Kekadang perlu untuk kita tunggu serangan dan adakalanya perlu kita menyerang dulu, still mengikut situasi.

Pasal senjata ni, yet..ianya berfungsi dgn baik bila digunakan pada tempat, suasana dan keadaannya. makin pendek senjata sehingga tersorok mcm kerambit..makin rapat permainannya. Makin panjang senjata, makin jauh jarak kita dgn musuh. Pedang katana (bukan pedang latihan) biasa seberat tidak sampai 0.5kg pun, mata pedangnya ringan tapi keras membolehkan tulang dipotong cantik..ianya ringan sbb mata pedang tu banyak kandungan karbon. Ditangan pemain yg mahir, amat sukar untuk kita hadapi katana player ni. Kena plak kalau depa main pair katana (satu panjang, satu pendek), memang sukar.

betul tu, pisau dan lain2 senjata hanya unjuran dr tangan asal dan berfungsi untuk memberi lebih kesan kepada mangsa. Dlm melatih menerima serangan pisau ni, kita perlu tahu segala bentuk dan gabungan serangan pisau. Bukan setakat tikaman (tikaman tegak, beralur, memusing, flipping) ,libasan (dgn angle tertentu), juga speed tertentu, tidak lupa juga kedudukan mata pisau dll. Pisau ni, ditangan orang yg mahir (contohnya dlm silat harimau berantai yg mahir dgn pisau pendek, kerambit dll) memang merbahaya..kalau kita berjumpa yg amatur, tu ok lagi..yet, risiko tetap ada. Tapi, ditangan yg mahir..kita tetap problem.

Kawan saya, dia amik jurusan pisau ni (silibus dr ninjutsu), 6 tahun belajar..dia boleh sentuhkan hujung mata pisau di 6 tempat (leher, jantung, bahu, perut, pangkal peha,rusuk..semuanya potong mata urat) tak sampai 3 saat..sepantas kilat. Kalau jumpa orang mcm tu, kita problem..hehehe..

Kiva, takbleh view la demo tu..office block..
Seperti Hajiwan cakap, kebanyakan yang belajar itu telah belajar khusus dalam bidang tersebut telah beberapa tahun, maka dia jadi mahir. begitu juga dengan persilat yang telah berlatih bertahun-tahun ilmu tangan kosong, tumbukkan dan serangan mereka boleh mendatangkan maut dengan sekali pukulan.. saya pernah tengok orang kena pukulan 7 hari sampai pengsan walaupun hanya kiat melihat macam pelahan..

Saya masih ingat lagi semasa belajar dalam kelas penerangan yang diajar oleh Tuan Haji Ghazali, semasa 2 saya menyerang dengan laju dan tuan haji hanya menempis lembut sahaja dengan kaedah A, beliau xbuat buah pun.. habis satu badan xboleh gerak. just buat kaedah A jer. memang xlupa la saat itu.. bila beliau lepas tangan baru la boleh gerak balik..
hehehe..tu la HR, kalau jumpa yg pakar vs pakar, baru la kita nampak permainanan yg bagus. bab pisau ni, saya ingat lagi..masa tu ada 2 student ni kata, the best way untuk 'terima' tikaman pisau ni mcm ni, ada yg kata mcm tu, ada yg kata mcm ni plak. Pastu, cikgu saya tukar kedudukan mata pisau (flipping, twist, wave dll), kiranya pergerakan masih lagi tikaman tapi pergerakan mata pisau tidak statik, ada pergerakan tambahan..pastu kelamkabut 2 student tu nak tangkap tangan, elak, tangkis sebab asyik terkena je mata pisau (tak kisah la hujung, tengah mata dll). Student saya pun selalu salah sangka, ingatkan serangan pisau seperti tikam, libas dll hanya dlm 3-4 bentuk, tapi rupanya bila kita mendalami betul2, banyak plak gerakannya..

Tapi, saya suka silat ni, tak kisah la gayong, sendeng ke, cekak ke dll kerana kemampuan dan sistem kuncian dia tu. Yg tu memang saya respek, sebab karate more first fist end fist, asyik tumbuk dan tumbuk je. Kuncian diambil dr silibus Te Ryu tapi tak ditekankan sangat kecuali kita ambik jurusan tu sahaja. Saya suka flow pergerakan kuncian silat, lancar je..tup tap tup tap dan terkunci.

HR, cerita la lagi apa tu pukulan 7 hari pastu pengalaman HR menuntut ngn Tn Haji Ghazali tu, mesti ada yg mengkagumkan..kasi cerita sikit (banyak lagi baik)..

Re: Ilmu Mempertahankan Diri.. Releven dengan dunia masa kini?? 3 years, 5 months ago #852

  • HelangRimba
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • PP Photographer
  • Posts: 3976
  • Karma: 3
Hajiwan wrote:
HelangRimba wrote:
2 adalah keistimewaan silat melayu, ia bergantung pada kehendak pemakai sama ada nak mengunci atau mematikan terus musuh(bukan maksud membunuh musuh) dari menyerang kita. teknik mengunci biasa digunakan untuk menangkap musuh untuk disoal bukan untuk untuk mematikan musuh.

tentang pukulan 7 hari 2.. pada zaman dulu dibelajar selama 7hari. dan pukulan adalah pukulan maut. kebanyakkan buah silat sendeng adalah lebih menjurus pada serangan daripada kuncian.. sebab itu ia juga merupakan silat tempur.

denagn Tn. Haji Ghazali 2, xboleh cerita la bro.. ada benda kena simpan hanya pada ahli tamat sahaja.. harap maaf..

bro kalu nak rujuk tentang silat sendeng malaysia rujuk pada: sendengmalaysia.blogspot.com/p/meaning-motto_18.html

kalu tentang silat cekak malaysia boleh rujuk di : www.silatcekak.org.my/
Pasal haji Ghazali tu takpa. Keep it secret bro. Orang arab kata mafi musykillah (takdak masalah).

Ooo..begitu rupanya pukulan 7 hari. Nak tanya la HR ka PA ka Kiva ka sesape je la, dlm silat ni ada dipanggey buah maut, buah mati dll..apa maksudnya semua tu? adakah pergerakannya menyerang dikawasan yg kalau kena confirm mati atau terlalu bahaya? bagaimana silat mentakrifkan level2 buah2 yg ada..mungkin yg ringan ka atau yg sederhana ka atau lebih berat i.e buah maut tu). Adakah makin 'maut' pergerakan tu maka makin banyak pergerakan yg ada dlm satu2 buah atau sama banyak je tapi tumpuan/kawasan serangan tu yg makin bahaya?

Saya cuba kupas sedikit la dan yang lain boleh tambah, kebanyakan pukulan maut ini hanya dengan beberapa pukulan atau satu pukulan sahaja boleh mendatangkan Maut atau kecederaan yang Serius. kebanyakan teknik2 digunakan semasa saat-saat genting dan merbahaya sahaja.. Apa-apa pun bergantung kepada latihan dan tahap kecekapan.. sebab saya pernah cakap tangan kosong pun boleh lebih merbahaya daripada senjata.

generalkiva wrote:
Dalam persilatan kita diajar titik maut...kita perlu sasarkan serangan pada kawasan tertentu sahaja untuk menumpaskan lawan...

sy bole katakan dalam silat cekak banyak buah maut... sebab tu perlu berumur 16tahun ke atas baru bole belajar... Very Happy

bak kata HR...serangan tangan kosong bole membawa maut Smile
Hajiwan wrote:

Hehehe..begitu rupanya HR, Kiva..memang jauh la takrifnya dgn karate (ilmu baru pada saya ni) sebab karate menentukan kuasa/force keatas kawasan serangan untuk menentukan maut atau tak..still di tempat2 yg telah ditentukan la..hehehe..

Betul tu, nak mengetahui/belajar kaedah2 yg deadly ni, mesti kena waras dan sampai tahap tertentu. Saya pun diajar secara mendalam selepas saya dapat 3rd Dan BB, ada kelas teori dan praktikal. Yg teori, guru2 tua akan ajar sasaran, bentuk klemahan dan kaitan satu titik kawasan di badan pada seluruh sistem badan..ada penceramah dr doktor pakar (guru karate) yg mahir dgn urat saraf, sistem otot, sendi dll..ye la, kebanyakan ahli karate ni, yg master2 ni orang korporat, terpelajar dan berjaya la (geng2 business, military expert, geng cerdik la..saya je yg tak berapa nak berjaya..hehehe..).

Bila dah habis teori secara mendalam (rasa mcm nak jadik doktor tau masa kt kelas tu..), belajar plak praktikal yakni pergerakan2 untuk menyerang kawasan kelemahan tu sesuai dgn senjata (tangan kosong sampai ke kayu panjang), setiap satu kawasan tu (nerve vital, muscullar vital dll) diajar serangan2 (full offensive, counter offensive) dgn begitu teliti. Tak silap saya, saya habiskan semua tu dekat setahun jugak la sampai amik 4th Dan BB.

Ingat lagi dlm kelas tu, si shihan Amirza tu cakap "dlm badan kita, ni ada banyak sistem..bla..bla..contohnya kalau kita tumbuk lembut kat kawasan bla..bla..bla..badan jadik lembik..tak caya..you, sensei haji (merujuk pd saya), mari sini..bla..bla..", saya pun datang ke depan, buk..kena tumbuk, pelan je..pstu si cikgu tu kata..'cuba aji angkat botol air mineral atas meja', bila dah kena..tangan jadik lemah mcm baru bangun tidur, lemah sangat..sampai nak angkat botol mineral yg airnya tinggai 1/4 pun susah..nak genggam pun tak boleh... Lepas beberapa minit, baru boleh angkat dan genggam penumbuk dgn kemas. Tu baru pelan je tumbuk, kalau bagi penumbuk yg bata pun boleh pecah..tentu saya dah ke hospital..hihihih..
Last Edit: 3 years, 5 months ago by HelangRimba.

Re: Ilmu Mempertahankan Diri.. Releven dengan dunia masa kini?? 3 years, 5 months ago #854

  • HelangRimba
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • PP Photographer
  • Posts: 3976
  • Karma: 3
Hajiwan wrote:
AhliNujum wrote:

Kat mana agaknya titik maut tu ye?
Teringat cerita kongfu. Kena cucuk dengan jari jer, habis kejang xboleh bergerak.. Razz


Hehehe..mestilah la ada Ahli Nujum, tapi tak maut pun, cuma melemah je kebanyakannya. Rule dia mcm ni, badan kita ada urat darah, darah ni membawa oksigen ke anggota tubuh badan (tangan, kaki, belakang dll), kiranya darah ni membawa tenaga untuk otot bergerak dgn baik.

Tumbukan dikawasan tertentu memutuskan / mengurangkan bekalan darah ke otot2 tertentu..maka, tangan kaki atau lain2 bahagian jadi kebas/lemah..bila aliran darah dan kembali normal, tangan pun kembali ok. Kalau pukulan terlalu kuat, pecah atau lebam dikawasan tu (darah beku), maka ianya menghalang darah dr bergerak lancar..so, memang tangan atau lain2 anggota jadi tak bermaya. Tu dr segi saintifiknya.

Ada je deadly movement ni, contohnya (secar teori dan memang boleh difikirkan), tumbukan yg betul2 padu dgn beban berganda, kena kat jantung, dgn daya dan kekuatan yg kuat, boleh pecah atau membengkak jantung, maka darah tak boleh pump dgn betul/lancar..sat je lumpuh. Begitu juga dgn hand striking kat kepala (kalau sorang pelatih tu boleh pecahkan 3 ketul bata merah, maka tengkorak kepala pun boleh pecah jugak), hentakan yg padu dan kuat akan membuatkan otak bergegar, tengkorak pecah dll..maka oponen akan lumpuh.

Tu dr segi teori, dr aplikasinya kena belajar menguatkan tumbukan (daya, force), kekerasan tumbukan dll untuk mencapai tahap tu..tak lupa juga taktikal dan teknik serta kemampuan peluang dan ruang yang ada..

Kalau dalam silat, saya tak pasti since tak belajar bab tu..kena tanya sahabat2 lain yg mahir. Saya tak pandai bab teori isi, kebatinan dll..hanya logik akal, sains dan fakta..tu je (betapa kerdilnya pengetahuan saya ni..huhuhu..)

hat kungfu2.sentuh terus mati atau kejang tak bergerak..hehehe..tak terjangkau akal..mungkin dibesar-besarkan kemampuannya atau memang ada la kot..hehehe..

Nak tambah lauk, Pasal serangan maut ni, dlm karate (dlm sistem beladiri lain, maaf, saya tak tahu), klu empty hand combat, 4 kawasan je yg menjadi tumpuan untuk membunuh (ni semua orang tau tapi mungkin tak perasan). 4 kawasan ni yg menjadi 'ketua' dlm sistem badan kita, kalau kita gagalkan salam satu dr 4 sistem ni, peluang musuh untuk mati adalah tinggi. Tak perlu berahsia, sebab semua ni memang common sense je iaitu,

1. Kepala (otak untuk kawalan badan)
2. Saluran pernafasan (udara)
3. Jantung (darah)
4. Tulang belakang (menjadi rangka utama badan kita)

Cuba bayangkan kalau saluran pernafasan terhalang, atau jantung gagal berfungsi, atau otak bergegar teruk/tengkorak retak (dgn dikerjakan melalui teknik tertentu), tentu oponen akan mati atau lumpuh sebab kita dah menggagalkan sistem badannya. Tak lupa juga serangan terhadap saraf tunjang (tulang belakang, belakang leher dll)..tu pun dah deadly since memang ada individu yg mempunyai kemampuan untuk 'mematahkan' melalui tendangan, serangan siku, lutut, tumbukan padu dll. 'Kekuatan' untuk mematahkan tu yg perlu kita bina dan memerlukan latihan.

berbeza plak dgn permainan senjata, selain 4 yg diatas, ada satu lagi yg membawa aspek maut iaitu,

1. Kehilangan darah.

secara dasarnya senjata tajam memang akan melukakan, merosakkan sistem badan, tetapi untuk effektif, kesan yg lebih cepat (cepat hilang darah), serangan terhadap arteri dan urat2 utama adalah yg terbaik. Lokasi darah utama ni (kami panggil blood highway) ni boleh tengok dlm buku perubatan atau refer budak medic je..hehe..

Konsep ni diajarkan pada saya sejak dr dulu lagi..secara teorinya senang tapi praktikalitinya tetap perlukan kemahiran.

Ke Ahli Nujum ada skill dan info yg lebih baik..kasi share ye..jangan memalu kalau bukan rahsia.
Helang Rimba wrote:
Kalu dalam ilmu yang saya belajar dahulu, setiap jengkal ditubuh badan kita ada titik kelemahan yang boleh mendatangkan keburukan kepada orang yang menyerang, ada sesetengah serangan ada yang tidak nampak kecederaan di luar tapi kecederaan di dalam, begitu juga ada kecederaan hanya datang selepas beberapa lama.

kalu diikut dari sudut sains semua telah dikupas oleh Hajiwan. saya xperlu tambah lagi semua benda 2.
Last Edit: 3 years, 5 months ago by HelangRimba.

Re: Ilmu Mempertahankan Diri.. Releven dengan dunia masa kini?? 3 years, 5 months ago #856

  • HelangRimba
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • PP Photographer
  • Posts: 3976
  • Karma: 3
hajiwan wrote:
hehe..pukulan yg menyebabkan luka dalam dan luka tampak (jelas dimata seperti lebam dan luka)? Ada cara nak buat cedera dalam dan cedera tampak ni.

Secara kaedahnya, cedera dalam ni (patah tulang, organ dalaman pecah i.e buah pinggang, jantung, peparu dll) terhasil apabila satu pukulan padu dgn kelajuan amat tinggi mengena tubuh badan (perpindahan beban) dan pukulan yg menyinggah tu ditarik balik dgn pantas sehingga tiada lantunan secara jelas tenaga pukulan tu..tu kata dlm teorinya la. Bahasa mudah, kita tumbuk kuat2, lepas mengena badan lawan terus kita tarik balik penumbuk kita. Selain tu, kesan cedera dalaman juga tidak tampak kalau kena dikawasan tidak berotot kekar seperti lengan, betis dll. tumbukan yg padu, akan menyebabkan isi didalam cedera/koyak jauh dr isi kulit. Selepas sehari dua, kesan lebam mula timbul dan ketara..

Kalau cedera tampak ni, tumbukan yg dibuat kena kat badan dan tumbukan tidak ditarik secepat mungkin, atau beberapa pukulan kena di kawasan yang sama menyebabkan isi kulit bergeser didalam seterusnya menyebabkan lebam.

Tapi, luka dalam dan luka luar dr segi ilmu kebatinan, ilmu isi mahupun pembisa tangan..tu saya zip mulut saya, sebab memang taktau apa-apa..ampun ye..
hajiwan wrote:

Hehehe..ok, soklan saya (nak berguru ngan HR dan Kiva ni..), mcmana kita nak dapatkan penumbuk yg berkuasa/padu dr silat? mintak tunjuk ajar skit..kot2 ada kaedah tertentu dr silat, boleh saya share dgn student saya (huhu..mana ada student lagi dah..dah setahun tak mengajar..hehehe..time limitation..)
generalkiva wrote:
Hajiwan ni...nak korek gak...haha Very Happy

Camni...sebelum ni sy kata dalam silat cekak 99% mempertahankan diri dan 1% saja menyerang kan?

dalam silat cekak hanya ada 1 buah menyerang.... dinamakan buah serang... cara tumbukan yang berbeza dari mana2 tumbukan dari seni lain, impak juga adalah kuat dan sangat mengejutkan...nak tau camna tumbukan? kene belajar laaaa ...hehe Very Happy

tumbukan karate dan taekwondo berbeza kan?

saya xtahu sama ada apa istilah yang digunakan oleh karate atau TKD la. ada beberapa jenis tumbukan atau genggaman antaranya:

1. Penumbuk Jantan
2. Tumbukan Kuku Harimau
3. Tumbukan Berpusing
4. tumbukan sendeng
5. tumbuk seturut
6. sumbang seturut,
7. tumbukan tebar jala
8. tumbuk julang langit
9. tumbuk helang menyunsur..
Last Edit: 3 years, 5 months ago by HelangRimba.

Re: Ilmu Mempertahankan Diri.. Releven dengan dunia masa kini?? 3 years, 5 months ago #859

  • HelangRimba
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • PP Photographer
  • Posts: 3976
  • Karma: 3
Hajiwan wrote:
Bak kata orang jepun,ni cikgu saya la kata..frasa jepunnye jangan tanya la..iaitu.. bertanya pada yang tahu, belajar pada yang paham, menuntut pada yang mahir. Kiranya, kalau dapat ilmu tu secara surface je pun dah ok day (info hint2 je), kalau orang tu memang belajar bab tu, kita belajar sampai paham, tapi kalau orang tu bukan setakat tahu, paham, tetapi sampai tahap mahir..kita menuntut la dengan dia..hehehe..

Tahu - Hanya mengetahui skit2 (surface je)
Paham - Mengetahui selok belok sesuatu kaedah tu, tapi tidak semestinya diamalkan.
Mahir - Mengetahui, paham dan mengamalkan ilmu tu..

Kalau gafaro ada apa2, please share ye..makin bertambah ilmu kita..hehehe..mana la tau, ntah2 gafaro lagi terer ke. Saya pun sekadar tahap paham tu..tak mahir lagi..hehehe..

Saja nak share, dlm karate..tangan tu senjata, sama je nilainya mcm katana dll. Masa saya belajar dulu..bab kepaduan tumbukan tu..'padu' tu satu kuasa yg datang dr 'kelajuan' pukulan, tanpa anjalan dengan kekerasan penumbuk dihujungnya.

Kiranya mcm ni, untuk mempadukan tumbukan, kita mesti mempunyai kuasa untuk kelajuan, kiranya otot belakang bahu, otot lengan, sendi sesiku dll mesti mempunyai satu sifat keanjalan (mcm spring) yg kuat..bila otot2 dibahagian tu kuat dan menganjal mcm spring, senang je kita nak lepaskan satu tumbukan. Tapi, yet, ianya mestilah bergantung kepada kekuda (asas, stance) ahli tu, tumbukan dgn berdiri tegak takkan sekuat orang yg bersedia dgn kekudanya. Makin jauh jarak pergerakan tumbukan (point A), iaitu tumbukan sebelum yg bersedia untuk menumbuk dgn (point iaitu kedudukan selepas tumbukan..yg menjadi perkiraan adalah momentum pergerakan tu sendiri.

Maka, dlm latihan shiri te, seorang pelatih tu akan diajar dlm beberapa kekuda, pergerakan tumbukan akan bermula dr pergerakan tangan menghayun dr bawah keatas, pinggang akan menyokong hayunan tumbukan, secara teorinya, sokongan dr pinggang, lengan, bahu, siku akan memberi satu kelajuan, juga lebih kemas (firm) bagi menghentam oponen. Pusingan 'tangan' a.k.a twist akan menambah mementum hentakan pukulan tu.

Kedudukan dan bentuk genggaman atau bukaan tangan kiranya mcm mata pedang, ianya dibentuk kepada keperluan hendakan, mcm HR kata..tumbuk kuku harimau, tumbuk mata ulu hati dll. Kalau genggaman, masa kita menggenggam penumbuk..kita kena kurangkan ruang kosong/rongga dlm penumbuk agar ianya lebih keras. Sebab tu penumbuk orang yg power, bila dia genggam..akan berbunyi kruk..tulang jari jemari dibengkokkan sehingga rapat.

Latihan yg terbaik ialah pumping, atau kalau tak boleh pumping, latihan dumbell (menumbuk dgn pemberat), punching bag, atau tumbukan dgn penafasan. Dgn latihan tu, tangan akan keras, sendi akan kuat, libasan dan hanyunan cukup laju dan kemas.

Masa latihan, cikgu saya yg dah tua (rambut dah beruban sepenuhnya, botak kat tengah mcm hamid albar), bila dia tumbuk, kita tangkis tumbukan dia tapi tak bergerak pun tangan dia..terus n strait je pada badan saya. Bila saya kunci, nak bengkokkan siku dan bahunya, rasa mcm nak kena patahkan batang hoki..keras..last-last..saya give up..hehehe..

Re: Ilmu Mempertahankan Diri.. Releven dengan dunia masa kini?? 3 years, 5 months ago #908

  • HelangRimba
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • PP Photographer
  • Posts: 3976
  • Karma: 3
Gafaro wrote:
dekat kerala India ada satu seni bela diri yang matikan point urat..sapa yang minta baca komik tony wong mesti boleh bayangkan seni beladiri ni. yang diceritakan pada saya pengamalnya perlu mencucuk mata urat dibadan dan sebabkan kelumpuhan... tapi pengamalnya banyak orang yang berusia pasal mereka mempunyai sifat sabar yang tinggi dari orang muda.

kalu kat france saya minat savate pasal ia adalah ilmu mempertahankan diri yang direka oleh kelasi kapal. savate mementingkan imbangan diri atas kapal kesimpulan dia savate dicipta untuk close combat atas kapal.

tapi sebenarnya kita sering lupa mengenai massive battle yang menggunakan senjata kuno. yang mana peperangan close combat yang menggunakan taktik contohnya puak zulu yang menggunakan taktik bullhorn dan juga perang antara(kalau tak silap saya) orang pahang dan terengganu yang mana orang pahang stanby masuk dalam kem orang ganu pastu mengamuk..

dan paling saya minat macam mana 3000 orang boleh kalah dengan 300 lebih orang je?

**hajiwan: hanya Johari mengenal Maniam..


Hajiwan wrote:
Hehehe..Rafe, Kiva..yg bab kuncian and nak patahkan lengan guru saya tu, memang masa tu dlm kelas vital point, teknik2 yg diaplikasikan utk menyerang dgn memberi tekanan (tekan, sentuh, picit, tumbuk) dikawasan2 tertentu (zon isi lemah @ weakpoint zone)..kalau kat lengan tangan (dr bahu sampai ke pergelangan tangan), ada 3 dipelipat siku, 1 kat tengah2 antara siku dan bahu, 1 kat tempat berhampiran ketiak (bawah bahu), 1 kat lengan (lebih kurang 2 inci) dr pelipat siku dan beberapa lagi la..ianya depend pada teknik sentuhan kita, mungkin secara tekanan halus (pakai jari), ada yg perlukan beban besar (mcm penumbuk, ketuk, dll).

Sebenarnya demo shihan saya tu menunjukkkan bahawa weakpoint pun boleh diasah agar menjadi ampuh terhadap serangan dikawasan vital point. Kalau kita ikut teknik, masa 'menggulung' penumbuk dia dgn dua tangan, jari kita akan menekan dibeberapa tempat bagi tangan tu lemah. Kat kami memang lembik la, tapi kat shihan saya ni..selamba badak je..hehehe..

Guru saya pernah dicuba oleh seorang sensei aikido, judo dan jujutsu, takdak satu pun antara guru2 martial tersebut (yg mengetest dia la..yg lain belum tahu lagi) mampu mengunci tangan mahupun anggota badan dia, yg judo nak angkat badan dia pun tak lepas, yg jujutsu nak rolling badan dia mcm gusti tu pun tak lepas. Depa kata "your shihan body like a stone, although he is to old for us! I cannot bend, twist and uphold his body..very tough...". Tapi dia pun selalu kata, hebat2 dia pun, dia pun manusia, ada kalanya sakit, tak sihat, demam dan yg pasti akan mati jugak..hehehe..

Gafaro, kt India tu, yg glamour ada dua je, silambam dan kalaripayat (kat sana ejaan dia kallaripayattu..). Orang india dakwa, kungfu tu asalnya dr kallaripayat..dan kungfu tu plak asas kepada seni beladiri moden zaman la ni...kiranya kalaripayat ni mother of all martial la kot.. saya no komen bab tu..hehehe...

gafaro minat savate ka? hehe..banyak main kaki tu, sebab atas kapal tempatnya tak stabil (beralun dan berombak), tapi syok jugak tengok geng2 savate ni dlm channel apa ntah (Astro)..dulu la..la dah pindah, astro saya pun dah closed.

Bab pertempuran reramai ni, memang kena pakai taktik..depend pd army la, kalau china emperial style, dia main mcm catur cina, hantar geng tertentu dulu, ikut flow la..(ni yg saya belajar dulu la). Kalau samurai style, depa hantar yg power2 dulu (yg cina vice versa), dgn objektif utk terus menembusi pertahanan lawan, yg power2 tu plak hanya menumpukan pada pangkat2 besar je..yg tahap cikai ditinggalkan kebelakang untuk di'bersih'kan oleh samurai dr kasta yg lebih rendah dan kurang berpengalaman.

Agaknya mcm tu la kot..yg bab pertempuran bangsa melayu di zaman purba kala saya kurang arif sengsangat..hehe..
Sebenarnya dalam soal tentang urat atau titik kelemahan kadang2 berbeza antara satu sama lain, pernah rakan sekelas saya yang tiada tindakbalas bagi teknik kebiasanya kalu dipicit atau ditekan pada titik kelemahan. Muka dier selamba jer. Namun, banyak lagi benda yang masih boleh dibuat. Seperti Hajiwan kata, semua orang bukannya kekal, kita ada masa menjadi orang yang paling lemah dan xbermaya..

sebab itu guru-guru tua adalah orang sangat pegang pada sifat rendah diri dan sentiasa berlembut dengan anak murid.
Last Edit: 3 years, 5 months ago by HelangRimba.

Re: Ilmu Mempertahankan Diri.. Releven dengan dunia masa kini?? 3 years, 5 months ago #912

  • HelangRimba
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • PP Photographer
  • Posts: 3976
  • Karma: 3
generalkiva wrote:
Hajiwan wrote:
generalkiva wrote:
Hajiwan wrote:
rafe3400 wrote:
Hajiwan wrote:
Hehehe..dalam cekak ada berapa test Kiva/Bang Rafe/Zarull? maksud saya dari bengkung putih hingga ke merah ke kuning? pastu berapa lama tempoh masa yang diambil kalau nak tukar bengkung tu dari satu tahap ke satu tahap? Pastu, kalau kita belajar cekak, dah sampai bengkung putih, then kita nak kena belajar berapa lama plak sehingga boleh dapat bengkung merah? dr merah ke kuning plak berapa lama?

Bila kita dah sampai belt merah/kuning..kiranya dah tamat silibus ke mcmana? bukan apa, dlm karate ni, sejak dr belt putih, kuning, hijau, merah, unggu, coklat, hitam, hitam second Dan (2 calit kuning), hitam Third Dan (3 calit kuning) sampai Dan Fourth Dan (4 calit kuning) sentiasa ada benda baru..in fact, satu level saja pun (contohnya hitam Second Dan) punya banyak benda lagi/ilmu yg diterapkan..tu belum sampai ninth Dan (sembilan calit atau xi Dan)..untuk 10 Dan tu kiranya golden belt..hanya untuk pengasas sahaja..so, stakat ni, yg ada kat dunia hanya 9th Dan je la.. Dah 15 tahun belajar karate, tapi sentiasa jumpa 'benda' baru..tak terbayang yg 10th Dan tu mcmana.. Agaknya silat cekak ka, gayong ka, sendeng ka dll la..tentu sama, nak sampai ke tahap yg tinggi, segala benda dan selok belok dlm silat dipelajari...

HR, saya pun minat citer keris hitam bersepuh emas, atau semutar hitam (latif borgiba) atau satu cerita benda ntah, zaman perlombongan bijih timah kat perak..hehehe.. Saya suka permainan silat pulut Eman Manan, dah pernah tunjukkan pada kawan jepun saya..pd saya hampir 90% pergerakannya sama mcm Kobudo Ryu Ji..ternyata, kita kat Malaysia dan depa kat Jepun boleh ada 'similarities'..bak kata Shihan saya, kita kat Malaysia, depa kat Jepun, atau India, atau China..tetap boleh ada kesamaan dlm permainan sebab ilmu Allah ni (hidayah, petunjuk dll) tidak diturunkan pada seseorang sahaja, tetapi untuk sesiapa saja yg mahu berfikir dan terus mengkaji..so, kat situ bila kita tengok balik, tentu ada 'persamaan' walaupun tak 100% sama.

Tu menunjukkan ilmu yg Allah bagi pd manusia ni sekelumit zarah je..maka tak perlulah kita banggakan bahawa kita yg terbaik, sebab kita taktau disudut dunia lain, ada yg berlatih buat 'benda' sama mcm kita..cuma 'nama'nya berbeza...

hmm..awat la director filem melayu ni takmo buat citer2 silat mcm citer cina? naikkan nama hang tuah atau create je watak baru..apa susah..silat jugak yg naik namanya..

1. sebelum tamat ahli silat cekak tak boleh pakai uniform lagi. nak tamat anggaran 8 bulan hingga setahun (bergantung kepada jadual kelas latihan tersebut). lepas tu baru layak pakai uniform dgn bengkung putih.

2. selepas tamat boleh join kelas kemahiran utk persediaan ambil Sijil Rendah (kalau tak silap latihan 3 bulan). ini ujian utk mengasah kemahiran & mempraktik apa yg telah dipelajari. test meliputi: teori & sejarah cekak, kekemasan buah, dan meghadapi serangan tangan kosong & bersenjata, serangan dari beladiri lain dsb. perlu ada kekuatan fizikal & mental pada tahap ini

3. selepas sijil rendah, kalau aktif boleh dipertimbangkan utk menjadi tenaga pengajar (pembantu jurulatih). ini adalah kontrak dan kena review setiap tahun sebelum perlantikan semula. kelebihan menjadi tenaga pengajar bolehlah dpt lebih sikit tips & petua dari org2 lama. layak pakai bengkung merah

4. selepas menjadi tenaga pengajar sekurang2nya 10 tahun layak pula utk dipertimbangkan ke Sijil Menengah. sijil menengah ni senang sikit pasal tak guna tangan (pasal tangan kena ikat hehe..). bab ni rahsia sikit cuma siapa yg dah ambik test aje tau azabnya....

ini cerita dulu, tak taulah kalau sekarang dah ada perubahan...mungkin geng2 lain boleh update
ooo...begitu, thank Q abang Rafe, kiranya masa sebelum dapat bengkung putih, pelatih bebas berpakaian ke atau still ada pakaian khusus, contohnya disyaratkan pakai baju melayu ke apa ke..ke pakaian sukan je? Unik sekali terms n conditin cekak ni. Taktau la kalau silat lain mcmana plak kaedahnya.. Kiva, kiranya bengkung kuning ni mcm golden belt dlm karate la kot..untuk yg tertinggi dan seorang saja boleh dianugerahkan dgn level tu..

Bang Rafe, yg no 2..serangan dr beladiri lain tu mcmana? adakah ahli cekak diajar menerima serangan kaki atau tumbukan tinju dan yg penyerangnya plak dari ahli cekak sendiri atau memang dr pelatih beladiri lain? Teringat lagi masa dapat 2nd Dan, mmg kami diajar menerima serangan dr kaedah beladiri lain (yg diambil silibus ialah tendangan dr TKD, tumbukan pantas dr Tinju, Ketahanan badan dr Muaythai, humbanan dr Judo, bantingan plus kuncian dr aikido, kuncian rapat dr Silat X, dan menyerang dgn lincah dr kungfu Chung Hwa Goh Chor Hu..serta beberapa lagi seni beladiri lain).

Pastu, sejak tahun 2004, sistem shotokan karate tidak lagi mahukan pelatih karate menyerang ahli karate (yg amik belt gradding) tu sebab kualiti serangan/pertahanan yg pelatih karate buat tak sama mcm yg pelatih asal beladiri tu buat. Maka, pada tahun 2007..pihak pengurusan karate Shotokan di Okinawa telah meminta pengurusan karate di sini untuk menjemput persatuan2 beladiri yg saya nyatakan diatas untuk menjadi sebahagian team penguji dlm gradding belt. Maka, barulah saya rasa 'perbezaan' sebenar antara serangan ahli karate buat dan ahli beladiri yang lain buat. Memang terasa azabnya (ni masa amik belt 4th Dan) sebab kualiti serangan yg dibuat cukup hebat, berkualiti dan kemas.. kena plak bila 4 lawan 1..harap dapat bertahan untuk berdiri atau tidak terkeluar gelanggang dlm tempoh 5 minit untuk lulus. Yg menyerang pun campur2, TKD + silat + boxer + kungu sebagai contoh..sebelum nak menyerang, depa bincang dulu taktikal..ko serang kaki, aku kepala dll..memang tak terlawan la..hahaha..

Yg parah, persatuan2 yg kita jemput tu pun hantar bukan calang2 orang, kebanyakannya yg bertaraf jurulatih. Yg syoknya, bukan semua kita diserang, adakalah kita yang kena menyerang sebab sesetengah martial art tidak menyerang (cam aikido dan judo), jadi kita menyerang la depa ni..hehe..ingat lagi kawan saya, Steve Lee..masa gradding tu, yg boxer asak penumbuk kat muka dia, mai si tomoi sepak betis dia pakai tulang kering, sampai terjatuh, mai judo pi kunci badan dia..haruuu..hehehe..last2 kena repeat balik..kihkihkih..

Tapi tak kisah la apa bentuk kaedah latihannya, silat ke karate ke..yg penting kita ada 'idea' tentang serangan beladiri lain..hehehe..tu pun dah memadai..
hajiwan...sebelum tamat....ahli training pakai baju tshirt dan seluar track je...jeans takbole ...susah nanti Very Happy

...soalan 2 tu...serangan dari pelbagai beladiri samada tomoi, karate, silat lain , kung fu dan macam2 lagi...juga serangan bersenjata Razz
Hehehe..ok, pakai t-shirt dan seluar trek ni pun okey dah tu..selesa dah. Saya ingat lagi dlm satu silibus karate, kami kena berlatih pakai kain ketat (nak tiru kimono la kononnya), sikit punya susah..hehehe..

Yg serangan dr pelbagai beladiri tu, maksudnya dijemput mat-mat tomoi, geng2 karate, kungfu yg mai untuk 'menyerang' pelatih cekak la ni? ok dah tu..baru la dapat 'feel'nya..sebab saya yakin memang berbeza kelajuan, firm (kekemasan), kepaduan, ritma gerakan tendangan (sebagai contoh) ahli Taekwondo berbanding tendangan yang ahli cekak buat..sama la mcm karate..hehehe..tapi ok dah tu..penting kita berlatih dgn lawan terbaik, baru kita dapat adapt kemampuan kita dgn sebaik2nya..kalau kita training dgn ahli kita sendiri (dgn cuba membuat serangan spr ahli beladiri asal buat), memang tak sama, kekadang kalau kita cuba buat back-kick, turning and reverse side kick mcm TKD buat dlm demo, bila ahli TKD tengok, dia gelak je..katanya setaraf white belt..hehehe..patut boleh dikunci, ditangkap, ditangkis..(contoh la..)..hehehe..
bukan hajiwan...ahli cekak sendiri yang ada kemahiran seni beladiri lain... semasa peringkat umum ada diajar macam mana untuk counter seni beladiri lain... ujian ni untuk pastikan kita betul2 mahir dan bersedia...

...background ahli cekak datang dari pelbagai senibeladiri ...macam aku background TKD , ada background judo , karate ...jujitsu pun ada Very Happy

Re: Ilmu Mempertahankan Diri.. Releven dengan dunia masa kini?? 3 years, 5 months ago #921

  • HelangRimba
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • PP Photographer
  • Posts: 3976
  • Karma: 3
hajiwan wrote:
Ooo..ok dah tu, tu pun dah memadai..tapi, kalau dapat ahli2 yg mmg sedang belajar beladiri lain pun bagus jugak. Depa akan menyerang dgn sebaik mungkin bersesuaian dgn taktikal depa..kena plak, depa pun nak jaga nama baik beladiri depa..lagi la kaw-kaw serangannya. Saya pernah tengok, sorang ahli karate diserang 4 ahli TKD, semuanya Black Belt, sorang attack kepala, dada, belakang, kaki..tak sempat ahli karate ni nak bergerak keluar dr kepungan depa..hehehe..kedebuk2..terduduk..senak dada..hehehe.. Student saya pun ada yg datang dr silat, judo, tinju dll..tapi kualiti serangan depa tak setanding dgn ahli2 asal beladiri lain yg kita mahu..

kiva dulu belajar karate aliran apa, aliran yg during okinawan ka, modern karate ka? Sempat sampai belt apa Kiva? ntah2 BB lagi tinggi dr saya..hehee..sapa tau.. TKD plak dulu Kiva belajar yg WTF ke GTF ke ITF? kira hebat jugak la Kiva ni, banyak belajar memacam seni. Juijutsu plak..yg jenis apa, umruyu ka..kissaki ryu ka..apa ke..hehehe..saya kagum la..

Gafaro..memang bagus Cekak susun silibus dia dgn sistematik, ada certain2 level dan test..kalau sesetengah silat, kena yg tak berapa besar alirannya..tak tersusun kaedah pembelajarannya, poor that..lagi sistematik, lagi banyak yg kita cover..
generalkiva wrote:

sy belajar TKD dan muay thai je... karate dgn jujitsu tu kawan sy belajar hajiwan...hehe Very Happy
hajiwan wrote:
Ooo..takpa dah tu..ok sangat dah since dlm cekak pun Kiva dah tahap bagus dah kan? ok dah tu..

lupa nak citer..dulu, ada satu persatuan Wing Chun offer utk joint dlm karate gradding tahun 2008, persatuan ni hantar 7 orang yg kiranya level tinggi jugak la. Memang hebat depa ni, 2 vs 1 (dua wing chun satu karate) cukup menyakitkan hati..laju benar tangan depa campur short kick depa..berbeza dgn tinju yg banyak guna straigth punch dan jab, WC lebih banyak koordinasi tangan, kiri kanan, pusing dan twist..yg paling best, depa buat iron silk punch (tumbukan sutera, lembut dan laju, tapi kuat)..kalau tengok IP Man, yg donnie yen buat masa serang Sammo Hong atas meja..dia tumbuk lelaju..yg tu iron silk fist..hehehe..

Then, saya ingat lagi kata2 Shihan sya, which one is better, thousand fist with one impact or one fist with thousand impact? So, ada satu ketika tu, ada sorang sensei, namanya Feisol Ahmad, mai dr Perlis..dia pun amik 4th Dan mcm saya juga la..kena tumbuk berkali2 dr ahli WC tu, tapi sekali ahli WC tu kena straight punch dr Sensei Feisol..terus pengsan..hehehe..

Lupa plak, team WC tu mai dari Sland..hehehe..
generalkiva wrote:
TKD sampai brown belt je ITF...sebab tertarik dengan silat... teringat kata2 ada pakcik tua...

"Kalau orang melayu tak belajar silat bukan orang melayu sejati" ...tu aku tinggal seni korea tu... amal silat plak Smile
hajiwan wrote:
hahaa..kiranya saya ni melayu celup dah ni levelnya..hehehee..selalu dengar orang cakap mcm tu bila pi simposium beladiri dulu kala (hihihihi..), time duduk sesama jurulatih kanan beladiri, saya sorang dua je yg mewakili karate yg melayu..ramai gak cikgu silat yang cakap mcm tu pada saya..tak melayu sejati kalau tak belajar silat..hehehe..

Pastu saya jawab Melayu sejati dihati, ilmu semua milik Allah dan bertebaran didunia ni, bukan dibumi tanah melayu sahaja, kalau bangsa melayu mahir dlm silat, karate, kungfu..bla..bla..lagi kita hebat kerana kita serba berkebolehan dan lebih perpengetahuan..drpd bangsa kita hanya mengetahui silat sahaja..sedagnkan bangsa lain sprt cina pun depa tak klarifikasikan kungfu sahaja utk jatidiri bangsa depa..still depa hantar belajar karate, judo walaupun bangsa jepun tu sendiri yg menceroboh negara depa..sama juga mcm TKD dll. Depa nak 'tahu' lebih drpd sekadar kungfu..yg mana baik dr beladiri luar depa amik untuk kebaikan bangsa depa..tu yg mereka lebih maju..

Bak kata shihan saya, sebuah kereta tak boleh bergerak dgn tayar sahaja, mesti kena tahu transmisi, body, enjin, tayar dll..kalau silat tu tayar, karate tu boleh jadi body atau apa sahaja yg lain2 la..hehehe..ni pendapat saya la..hehehe..

Tapi, still, belajar silat pun bagus dan antara martial art yg terbaik (infact, semuanya terbaik la..) yg membezakan ialah kualiti pengamalnya..
generalkiva wrote:
Bagus jawapan hajiwan tu...tak kira la apa senibeladiri pun...yang penting 'niat' belajar tu...betul tak? Smile
hajiwan wrote:
betul tu, tapi jauh dihati saya, saya tetap nak anak saya belajar silat dulu..then, kalau dia nak pi belajar karate pun boleh (menuntut ngan pak dia je..hehehe..), kiranya takdak halangan la untuk dia belajar apa2, as long dia mahu belajar..sampai la ke liang lahat..heheeh..

Pada saya, saya selalu jugak dijemput untuk berikan speech dan seminar bagi pembelajaran tertentu pada group2 silat, biasanya 2 hari la..separuh teori (first day), pastu praktikal (hari kedua), biasanya teori2 yg saya citer dlm ni la..pstu ada la kaedah2 dr karate..Kagum jugak, biarpun depa silat, bila kita share..ada banyak benda yg depa belum tahu..sama mcm saya jugak, dlm silat..banyak benda yg saya tak paham lagi..

So, pada saya, tu salah satu bentuk sumbangan saya pada bangsa melayu / Islam..kekadang ilmu pengetahuan yg saya share memang utk level yg tinggi (BB keatas), dgn harapan bila depa lebih mengetahui taktik dan teknik luar..makin berbisa kemahiran pesilat2 kita..kiranya ada something to share la..hehehe..

Cuma sekarang ni, masih ada jemputan untuk bagi in door seminar..tapi jarang sangat terima sebab sibuk dgn kerjaya. Kekadang segan gak, student seminar yg rata2 jurulatih kanan, guru2 berusia paling muda pun 40an..sampai 55tahun pun ada, kita plak muda..baru nak hampir 30 tahun..rasa kerdil je masa mulakan kelas..tapi bila depa tengok content seminar yg kita share tu..lepas habis satu seminar, tak sampai sebulan depa minta ajar level yg lebih tinggi..pastu mintak lagi..hehe..

Lupa nak bagitau Kiva, saya pernah memberi latihan jenis short class (2 hari) bertajuk 'Effective tactical system in close combat' kpd jurulatih cekak malaysia yg bengkungnya kaler merah satu masa dulu..tak silap saya, lebih kurang bulan 8 tahun 2009. Ada 50 orang semuanya, time tu saya dijemput oleh seorang pensyarah saya yg juga ahli cekak malaysia.

Time tu, depa tanya..berapa bayaran utk sesi 2 hari ni, menggaru saya nak menjawab..last2 saya minta depa sponsor minyak keter/tol, dgn sedikit makan tengahari..biasanya rate adalah dariada persatuan tapi this time ianya adalah personal class..kiranya tak boleh bagi sijil la..hehe.. Antara 'hadiah' yg saya dapat ialah sepersalinan uniform cekak dgn bengkung kaler hitam..taktau la apa maksudnya..tapi terima kasih daun keladi..pastu, depa pernah minta saya sharekan kaedah permainan pisau dr tantojutsu..tu pun dah dikongsikan..yg syok, depa pun mintak second class untuk advance session..tak sampai 2 bulan..

hmmm..rindu kenangan masa dulu2..masa tu, persatuan tak approved utk share info/teknikal kepada request utk belajar tu. So, shihan saya soh saya bagi seminar secara personal..katanya ilmu milik Allah, tak rugi berkongsi utk dunia yg lebih baik..

Saya ni kiva, hanya tau dr segi teori je..dengar memang la best, mcm power je bunyinya..tapi hakikatnya saya ni lebih kepada 'paham' je sesuatu benda tu..tang perlaksanaanya tak la secekap dan sekemas mana..tengok badan pun bulat berisi je..hihihihihi..mana la tough..isi lembik ada la..kalau kena tumbuk, kedebekk..kedebekkk je bunyinya, lemak banyak..hahaha..

Cuma, bila kita ajar atau berikan sesuatu pengetahuan dan kemahiran kat orang yg memang dah fit dgn bab2 lawan melawan berpencak berkumite ni..depa jadik makin paham dan bertambah la skill2 depa..tu je bezanya..jangan sesekali kiva bayangkan saya ni mcm jet li ke, jackie chan ke sesapa la..no body je..hehehe..

Sebab saya pernah berkongsi pengetahuan dgn jurulatih silat cekak ni yg membuatkan saya tertarik nak tahu dgn lebih lanjut pasal cekak, sendeng dll..tu yg soalan bertalu2 pd kiva, abg rafe, HR dll tu..hehehe..tu la alkisahnya.. Satu yg saya respek pasal jurulatih cekak during in house training, depa ni very humble dn cepat mesra..pastu bila sesi Q&A..selambak soklan..hehehe..dah lama tak jumpa depa ni..good friends indeed..

Re: Ilmu Mempertahankan Diri.. Releven dengan dunia masa kini?? 3 years, 5 months ago #940

  • HelangRimba
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • PP Photographer
  • Posts: 3976
  • Karma: 3
rafe3400 wrote:
menarik jugak test mcm nih..nasib badanlah hehe....dalam cekak ramai jugak bekas2 jurulatih dari aliran beladiri lain. dengan dorang ni kenalah hati2 sikit mcm buah siku balik kalau leka berdarahlah bibir tu, tapi kalau sakit kita kena dia dapat balik lagi sakit laa...hehe. memang serangan mereka kemas dan berkualiti, ada yg dah tahap jurulatih kanan dan guru muda pun ada. geng2 sparring saya dulu ada guru silat harimau (orangnya kecik penumbuk omak ai mcm batu dan bisa), jurulatih karate, aikido, sendeng, helang putih pun ada. memang bestlah masa tu...abis training pi sessi teh tarik biasa sampai 2-3 pagi....
hajiwan wrote:
Hehehe..abg Rafe, biasa la..training skill dan methodnya sentiasa dikembangkan agar lebih berkesan daripada sebelum ni, tapi test2 yg kita panggil otai2 dr beladiri lain biasanya untuk 'Dan' yang tinggi je, kiranya untuk 3rd Dan keatas..yg bawah daripada tu still menggunakan sepenuhnya anggota karate yg ada. Saya suka kalau free sparring yg 2 vs 1, 3 vs 1..memang susah nak lepas..last2 kita attack salah seorang je dr depa..kalau tengok dlm citer filem, mudah je aktor2 ni lawan 3 orang, 2 orang..sekejap je lepas..yg realitinya betapa azabnya..hahaha..

Bang rafe, betul tu, dok ngan orang yg berilmu maka ilmu yg kita dapat, dok ngan orang yg mengumpat, dosa kita dapat..so, pada saya, ilmu ni milik Allah, kita pinjam drNya sahaja..maka, tak salah kita bertanya selagi ada kemusykilan..sedangkan Rasulullah saw pun pernah bertanya kepada seorang yahudi mengenai bagaimana mengenal seekor anjing tu jantan atau betina melalui jenis kencingnya...(ada cerita tentang ni, saya mengetahuinya di Mekah), tu menunjukkan ilmu tu milik Allah, dgn mempelajarinya utk kebaikan maka adalah rahmat, keberkatan dan hikmah untuk ilmu tu.

Gafaro, lupa nak bagitau..dlm karate kita dah tau apa test seterusnya, kiranya soklan terbuka..cuma kita kena belajar utk fit and firm dlm test tu..kalau tak fit utk test tu, buang masa dan sakit badan je..in fact, makin tinggi test level tu, makin lama masa diambil..hehehe..

yup betul 2.. belajar jangan x belajar.. ilmu itu kena cari sampai kita mati betul x hajiwan.. hehehe.. apa pun setiap orang 2 ada kepakaran masing-masing dan boleh membantu satu sama lain untuk menjadi lebih mahir. bukan untuk menunjuk diri itu hebat tetapi untuk mengenal diri bahwa kita ini insan yang lemah.
hajiwan wrote:

hehee..betul tu HR, belajar la sampai bila2, dgn apa sahaja, sesiapa sahaja, dimana sahaja dan bagaimana sahaja caranya. Tak dapat banyak, dapat sikit pun dah ok dah, tak dapat sikit, sekelumit pun takpa..nak belajar ni, tak dapat menuntut, bertanya pun dah ok dah. Pada saya, kita tak perlu risau, ilmu yg ada pada seseorang tu, setinggi mana pun tetap kepunyaan Allah. InsyaAllah, takdak la isu berkat atau tidak sebab selagi mana ilmu tu digunakan untuk kebaikan, memang ianya berkat..

Saya dlm karate ni, biarpun sesetengah ahli karate yg bertaraf sensei, shihan ni mendakwa bahawa ilmu yg depa ada tu hak mutlak depa (sama juga dgn sesetengah beladiri lain..), hingga terlalu 'mahal' dibuatnya utk dipelajari, tapi bagi shihan saya (dan saya sendiri bersetuju), kalau sesuatu tu mampu diajarkan (tak dapat praktikal, teori sahaja pun dah takpa dah..), lebih baik dikongsi bersama, demi menjadikan dunia ni lebih baik. Saya pun tak segan berkongsi dgn beladiri lain, kengkawan dr silat dn sebagainya sebab ilmu yg mengalir didada depa adalah pahala utk saya dan guru2 saya..hehehe..

So, sentiasalah bertanya, belajar, merendah diri (orang yg ego dan sombong takkan tanya sebab depa rasa depa lagi baik)..bila dah pelajari sampaikan plak pada orang lain..

Yg paling saya ingat, saya pernah mengajar women self defense kat sebuah kolej dulu. Ramai kengkawan kata yg depa ni tak sesuai diajar dgn Qi-Ryu (mata urat), tapi saya ajarkan jugak dgn harapan, sekiranya dgn izin Allah depa boleh manfaatkan. Sehinggalah salah seorang student tu diganggu dan dipeluk oleh seorang mat rempit felda (hampeh..aku pun orang felda jugak!), ntah mcmana..dia boleh teringat teori Qi-Ryu, terus dia tekan dgn jari telunjuk kat tengah2 pipi mamat tu hingga terlepas pelukan. Selamat budak pompuan tu..

So, teruskan belajar, teruskan berkongsi..moga2 manfaat dapat dinikmati bersama

Re: Ilmu Mempertahankan Diri.. Releven dengan dunia masa kini?? 3 years, 5 months ago #948

  • HelangRimba
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • PP Photographer
  • Posts: 3976
  • Karma: 3
hajiwan wrote:
Saja nak share ngan kengkawan, dulu shihan saya pernah cerita mengenai kaedah kita menerima serangan musuh..ianya terbahagi kepada dua (yg paling utama) iaitu,

1. Counter attack - single movement
2. Counter attack - flow movement

Huraiannya mcm ni..satu masa dulu, masa saya dlm kelas karate, cikgu saya cerita la takrif tu, pastu ada la demo. Si penyerang (sensei) 'attack' shihan saya, dia elak, tangkis, tumbuk, kunci mengikut rentak penyerang. Dlm karate, kaedah ni dipanggil counter attack-flow movement..sama mcm pergerakan buah dlm silat, one step sparring dlm TKD, chisao dlm wingchun..kiranya kita ikut flow serangan musuh dn pada masa yg sama kita 'makan' sedikit demi sedikit sehingga habis.

Satu lagi yg kita jarang guna ialah single movement. yg ni saya pernah tengok real depan mata, masa ni saya iring shihan saya pi ke kelas muay thai kat Kedah. Pastu ada la sorang pelatih tomoi ni nak test shihan saya, dia kata free fight..shihan saya kata berapa lama masa u bagi, dia kata..kalau pakcik boleh tahan 2 minit dah kira cukup dah..Pastu, masing2 naik kat gelanggang, shihan saya dgn baju kameja dn seluar slek je..Bila dua2 dah ready, si mamat ni baru nak acah, zup..tumbukan sejari shihan saya tepat kena kat halkum dia, mengelupur terbaring..

Tu adalah single movement, berbeza dgn flow movement yg lebih memerlukan kita utk baca pergerakan lawan..single movement plak lebih kepada satu pergerakan pantas yg padu, tepat ke kawasan2 lemah..kiranya terus bagi penutup la..cuma kita perlu mempunyai kelajuan (otot yg firm dan memori otot yg kemas), baru laju, pastu bijak menilai suasana..musuh dah lalai..atau terlalu berhati2 hingga cuai..hehehe..

kalu diikutkan dalam persilatan terutama silat cekak banyak mengunakan pergerakan single movement sahaja kalu berhadapan dengan ramai penyerang.. Dalam sendeng, pegerakan single movement dan flow movement (seperti shidan Hajiwan ckp) digunakan mengikut keadaan.. sebab silat cekak lebih pada silat tempur dan ada musuh yang lumpuh dalam beberapa saat sahaja. selain itu, dalam persilatan, terdapat pergerakan dikenali sebagai langkah 4, langkah 8 dan langkah 3.
hajiwan wrote:

Kiva, benda ilmu ni kita share lagi bagus, sharing is caring..bentuk penerimaan dan perlaksanaan beladiri memasing la kan..konsep je yg kita kongsi, tang perlaksanaan boleh la disesuaikan dgn apa yg kita pelajari. Lagi pun, bila kongsi, saya tak hilang apa2..kalau kongsi, saya hilang 2 ratus 3 ratus kat dalam akaun, huhh..bertuah la nak kongsi..hehehe..

Hehee..HR, dlm karate, saya ni tahap Sensei je, Shihan ni lagi up..(5th Dan keatas)..saya ni cikai lagi ni..

Pastu single movement (ada gak sensei yg panggil single strike), ianya memang satu pergerakan sahaja, contohnya gerakan tusukan jari ke mata, atau ke halkum..kalau tendangan tu boleh jadi ke kemaluan la (sasaran glamour ni). Kaedah single movement ni banyak diaplikasikan dlm permainan katana, kiranya sekali hayun utk slice, chop, tikam dll la..ianya tak mcm permainan wushu atau pedang kungfu yg suka menahan, menepis serangan pedang musuh sebelum menikam, tusuk, kelar dll..tu lebih kepada flow movement. Maka, geng2 karate yg zaman tok naduk dulu pun amik la kaedah katana ni dimana tak payah nak tangkis2 sangat, elak2..musuh lalai je, zupppp kena kat mata..

Utk fist movement ni, dia ada beberapa taktik yg kita boleh guna..tak semestinya first strike kita terus berjaya, kekadang musuh pun pandai membaca serangan kita. Oleh itu, kaedah mengumpan diperlukan. Bila kita berhadapan dgn musuh, masing2 dah ready nak menyerang..kita boleh mengacah utk mengumpan lawan (nak ubah fokus mindanya)..antara kaedahnya ialah...

1. Diffuse focus strategy..Sekiranya target kita ialah head zone (area kepala) i.e mata, halkum, hidung dll, kita boleh asak acah (dummy attack) dibahagian bawah melalui short kick, tak perlu sampai ke badan..acah ja, bila oponen dah lali dan asyik perhatiannya pada 'acahan' area bawah (down zone defense, kiranya dr pinggang ke bawah..), bila pertahanan atas atau upper zone defense dah terbuka..amik la peluang. Rule single strike, laju, mengejut dan padu..

2. Defenseless strategy..kekadang musuh bila dah menyerang kita, kita boleh buat kelamkabut, banyak mengundur seolah2 tak mampu nak terima serangan..kiranya dan defenseless la, dalam musuh dok yakin nak 'makan' kita, kita tengok tang mana dia lalai, apa lagi..kasi baik punya punch kat hidung ke, mata ke apa ke..

3. Rapidoffensive strategy..bila kita rasa kita boleh 'makan' oponen tapi oponen liat nak TKO, kita boleh serang secara mendadak dn full package, serangan tak perlu diharapkan utk TKO, cukup utk menggentarkan fokus musuh melihat keupayaan kita, time dia dah mula 'down', baru kita bagi satu single strike yg padu..

Hehehe..taktik2 utk keberkesanan single strike ni tertakluk kepada mcmana kita nak hadapi musuh, nak shut down dia dlm tempoh cepat agar kita dapat larikan diri, contohnya bila kita berhadapan dgn orang yang mengacukan pisau pada kita..time tu kita boleh obey pada dia sebab secara natural, dia mesti rasa yg dia lebih overpower dr kita, bila dia lalai, 1 tusukan jari kat mata dia dah cukup utk buat dia terlepas pisau dan juga keseimbangan badan dia..hehehe..

Dlm silat olahraga, sparring, kumite juga boleh digunakan..tertakluk kepada kemampuan perlaksanaan pelatih tu utk aplikasi taktik2 tu..

HR,Kiva, raya cina lepas saya balik kedah, ada family day mertua kt old village, jalan telok kumbar..masa persembahan keluarga..ada satu family tu buat demo silat cekak, (actually satu keluarga belajar cekak), saya suka tengok bila serangan serentak, semua pakat terguling secara bertindan2..hehehe..
Last Edit: 3 years, 5 months ago by HelangRimba.

Re: Ilmu Mempertahankan Diri.. Releven dengan dunia masa kini?? 3 years, 5 months ago #958

  • HelangRimba
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • PP Photographer
  • Posts: 3976
  • Karma: 3
Hajiwan wrote:
Hehehe, betul tu HR, dlm karate..bila kita dlm satu fight, secara teorinya..hormon adrealin badan nak tinggi, hormon tu akan merangsang minda, fikiran agar lebih aggresif dlm bertindak, lebih berani, lebih yakin dan sebagainya. Tetapi, dgn keterujaan akibat hormon adrealin tu jugak akan membuatkan si penyerang kurang berhati2, lalai, kurang berwaspada dan sebagainya.

Jugak, dgn kesan seperti elemen luar dan kejayaan 'first touch' yg berkesan akan memberi kesan kepada ketenangan yang dimiliki. Contohnya, katakanlah kita berhadapan dgn sorang mamat yg kiranya ada pengalaman dlm tempur, dah dalam peringkat tinggi..memang dia akan tenang, gerakan dia kemas dan cool je. Kalau kita fikir, kita plak yg kena psycho dgn dia ni..almaklumlah, tak goyah.. dlm kes ni, first touch tu yg penting, contohnya kalau dlm dok mengacah tu..first touch kita melalui first strike kita kena kat batang hidung dia, berdarah..kita tengok plak lepas tu apa jadi? Biasanya bila penyerang tu dah rasa 'sakit' yang tidak parah tapi kekal (undeep pain but longlasting feel), lepas tu mesti dia goyah dah..ketenangan dan sifat cool dia mesti down..time tu..apa lagi, banzaiiii..hehehe..

Kiva..khas utk saya ke tu? hehehe..makaseyyy..hehehe..teringin nak tengok Kiva buat demo cekak..hmm..bila nak demo ni, nak jadik penonton setia..hehehe..

PA..guanne bleh kena ngan budak Form4 ni? hehe..biasa la, hidung berdarah tu memang memberi tekanan psyco pada kita, padahal sakit patah kaki, lebam kat dada lagi sakit berbanding hidung patah..tapi, bila dah tengok darah mengalir..memang kita goyah la..hehehe..saya pun sama..normal la manusia. Tu la, time dok serang kaw2, kita kena hati2 sebab takut oponen tu mengumpan kita je yg kita plak ingat dia memang dah weak dah..naya je..hehehe.. Setuju tu PA, benda mcm ni, kalau ada bakat, lagi cepat dapat dan paham..kira rezeki orang tu la..tapi kalau tak berbakat, paham sahaja pun dah ok dah..janji ada la 'benda'nya..walaupun sikit..kihkihkih..

p/s - bila pikir balik, usia budak sek menengah ni la time paling bagus nak ajar kelenturan, kekemasan, kepaduan dlm serangan dan pukulan dia..budak tengah naik. Usia mcm kita ni..hehehe..still boleh lagi..tapi tak la seberkualiti masa zaman remaja ni..kena plak kalau bini 4, lutut sendi mesti dok kebas je..hehehe..
HelangRimba wrote:
Aku ni jenis malas skit nak tulis panjang2.. hehehe..suka bercakap dari bertulis.. 2 sebab ko selalu kena letak bahagian penerangan. hehehehe.. mcam ini, setiap pergerakan mempunyai daya tenaga.. kalu kita melawn daya tenaga yang dikeluarkan musuh kita yang akan susah.. sebaiknya kita gunakan daya tenaga musuh kita.. baru berkesan..

Soal belajar awal 2 xsalah yang penting tahu ilmu ini digunakan untuk apa.. ada gak dak2 belajar silat muda2 tetapi mengunakan pada jalan yang tidak sepatutnya.. sebab itu dalam belajar ilmu pertahanan diri juga perlu mengajar ilmu tauhid..
PanjiAlam wrote:
Video tu, menunjukkan demo 'step sparring' lah tu....btul tak Hajiwan? Laughing Ianya taklah berguna sgt semasa street fighting bg budak baru sebab kekalutan serangan musuh -yg tidak menentu smada tangan atau kaki yg nak menyerang (oponen yg mahir suka byk mengumpan), keseimbangan diri dsbnya.

Kecuali dah bb kot sebab dgn latihan berterusan baru berhasil buah tu di saat genting sbb ada ketenangan, fokus dan.....powerrrr. Latih-tubi itu bertujuan melatih akal bawah sedar supaya bertindak demikian semasa terdesak...ke guane Hajiwan? Rolling Eyes

Sebab tulah tomoi mengambil pendekatan yg lebih simple - jadikan siku & lutut anda sekuat tukul besi...tak kisahlah musuh menyerang atau menahan, mereka akan tetap menikmati tukul besi anda..he..he.. Twisted Evil (sori, statment ni tak valid utk tahap guru/4Dan ke atas ek.. What a Face )

Ini contohnya:.....(yg TKD tu, lepas ni balik umah kena mengurut sebulan..he..he..)
Hajiwan wrote:
hehehe..HR, agreed with you..dalam kita menuntut, belajar, skit mahupun banyak, yg penting ialah panduan/pedoman mengenai manfaat dan keperluan penggunaan ilmu tu..maka barulah ianya menjadi bermanfaat kepada kita dan membawa manfaat kepada pihak lain.

Kiva, apa mau segan..kasi upload saja, boleh jugak kita tengok..hehe..crooks pun takpa, tak lama lagi naik la jadik hero...saya pun dulu berapa belas tahun jadik crooks, dgn shihan pun still jadi team belasahan..hehehe..

PA, setuju tu dgn pendapat PA..real fight tak sama dgn one step sparring, buah, simba (dan apa sahaja istilah yg sewaktu dengannya) adalah contoh atau pedoman kepada seseorang pelatih tu. Ingat lagi kata2 Sami Ng Mui (pengasas Wing Chun), orang yg terbaik adalah orang yg sentiasa berlatih dan sentiasa berada didalam 'suasana' pertempuran tu. Oleh tu, yg terbaik utk mahir berhadapan dgn lawan ialah sentiasa berlatih bersama lawan tu la kot..hehehehe..

Masa mengajar, saya selalu pesan pada pelatih supaya membezakan antara aim with objektif (konsep) dgn kollektif teknikal yg depa buat. Contohnya mcm ni, bila kita berhadapan dgn lawan, contohnya boxing ka, silat olahraga ka, kumite ka, atau yg real fight punya kat (non rules combatant), kita perlu ada aim, nak serang kat mana, dimana, kawasan mana, barulah body, minda kita secara automatik akan mengkoordinasikan tubuh badan (samada nak full offensive, mengumpan ka dll stratregi). Dlm erti kata lain, kita aim nak serang mata dan halkum dia, maka kita akan tentukan bentuk 'permainan' kita sesuai dgn rentak lawan (kemampuan dia dan keterbatasan dia..).

Utk mahir dan lebih berkemampuan, pelatih didedahkan dgn seribu satu rentak gerakan i.e buah, one step sparring (tak la sampai beribu pun..hehe..) agar dia tahu option bila berhadapan dgn lawan. Tak bermaksud bila fight dia akan gunakan satu bentuk buah yg diajar saja, sebaliknya dlm melaksanakan buah tu..jika musuh menukar kaedah serangan, pelatih mampu mencedok pergerakan drpd koleksi buah2 lain yg diajar (maknanya kemahiran dia tak terputus) dan melaksanakan pergerakan buah2 yg dicampur tu secara serasi dan lancar..tu yg penting.

Masalah timbul apabila pelatih2 baru ni, depa ingat, dgn kaedah2 atau buah2 yg diajar akan dapat dilaksanakan sampai habis (A to Z), maksudnya dr menepis sehingga menjatuhkan lawan..sedangkan ianya tak sebegitu..musuh bukan kaku, dia pun bertindakbalas dgn gerakan kita, time tu, kalau kita tak mahir nak memanipulasi flow gerakan musuh..kita memang out. Dlm hal ni, guru yg mengajar tu penting, dia mesti memberi pahaman bahawa apa yg dilatih melalui gerakan buah/one step sparring tu bukan semestinya dapat dilaksanakan 100% sebaliknya kita terpaksa mengambil gerakan baru mengikut gerakan serangan musuh. Kalau pelatih gagal fahami perkara tu, dia akan jadik blurr bila serangan yg diterima tidak seperti yg dia harapkan..

hehee..pasal muaythai ni, saya ingat lagi satu falsafah karate..lupa plak istilah jepunnya, tapi maksudnya lebih kurang mcm ni 'kuatkan yg ranting yg menggapai, keraskan batang kayu yang menunjang, kemaskan akar yang memegang'. Maksudnya, dlm nak melawan musuh, kita mesti tajamkan skill kemahiran kaki, tangan, sikut, lutut, jari dll anggota yg menjadi tools menyerang/bertahan, dalam pada masa yang sama..tubuh badan kita pun mesti dikuatkan agar tubuh badan kita mampu terima serangan lawan. Akar yg menjadi tunjang diibaratkan sebagai minda yg bersemangat, pintar, tajam..dgn keazaman yg tinggi, barulah pelatih tu mampu menahan asakan lawan, dlm erti kata lain..tak lemah semangat..

Setuju tu PA, latih tubi memang utk latih minda bawah sedar (semi concious mind), atau pandangan berbeza tapi selari dgn tu ialah latih tubi adalah utk membina memori otot, agar badan kita mampu bertindak (dgn dipacu oleh minda yg tajam dan otot badan) mengikut kehendak kita..sama je..hehehe..

Bab tinju Thani ni (muay), termasuk juga Krabi, Muay Kher dll memang dilatih utk mengeraskan tubuh badan agar tahan serangan dan mampu memberi serangan yg padu. Tu yg jadi tukul besi mcm PA cakap, dah badan dia keras..sepak la kat mana pun, sama je hasilnya.. Hmm..cerita bab tomoi ni, saya pernah tanya Shihan saya, apa yg terbaik utk berhadapan dgn depa ni..then Shihan saya kata, first..mereka ni manusia, sama mcm kita..maka ada sakit dan matinya. Second, depa ada tangan dan kaki, cuma lebih kuat dan keras..so, dgn muay thai, batu lawan batu tak sesuai (tumbuk tendang lawan tumbuk tendang..sama mcm TKD lawan Tomoi), dlm hal ni, tulang yg keras menjadi padu tapi semakin tidak melentur/menganjal..so the best way ialah berlawan secara jujutsu, judo, wrestling iaitu bergomol secara mengunci..sekeras mana pun anggota badan, ianya boleh dipatahkan, tak ditulang, boleh disendi..mengikut tekanan yg kita bagi..persoalannya cuma satu, mcmana nak membawa mat2 tomoi ni ke lantai secara bergomol, hat tu kena tanya geng2 jujutsu la rasanya, depa lagi mahir bab mengumpan dll..hehehe..

Selain tu, penggunaan serangan ke mata urat, serangan terhadap mata, telingan, halkum, kemaluan adalah sasaran yg bagus dimana area2 tu tidak mampu dikuatkan ketahanannya berbanding urat tulang keting dll..Ni pendapat saja ni, kalau tak betul harap ditegur..hehehe..lagipun, ni yg saya diajar, dan itu yg saya ajar pd student saya masa saya aktif dulu..dan kini saya berkongsi plak dgn kengkawan dlm forum ni..

p/s - PA, apa sangat pada 4thDan BB ni, hanya atas tahap atas sijil dan apa yg kita dah belajar, bukan kemampuan hakiki pun..hehehe..

Re: Ilmu Mempertahankan Diri.. Releven dengan dunia masa kini?? 3 years, 5 months ago #959

  • HelangRimba
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • PP Photographer
  • Posts: 3976
  • Karma: 3
Hajiwan wrote:
Lupa, bab latihan serangan berobjetif ni, saya suka letak sillotip hitam kat uniform student saya, buat pangkah ('X') kat jantung, ulu hati, pipi dan berapa tempat lagi la (sentiasa berubah)..pastu saya minta student serang partner di dikawasan yg bertanda X..kiranya tu adalah objektif dia, terpulang pd kemampuan student tu dlm menjayakan objektif dia..nak mengumpan dulu ke, straight to the point ke..ikut limitasi tubuh badan student tu jugak..yg besar mungkin slow gerakan tapi lebih kuat pukulan dia, yg kurus kecil plak mungkin lebih lincah serangan dia..maka akan terhasillah pelbagai bentuk serangan dan pertahanan spontan..yg tu yg penting utk melatih pelatih agar lebih berkeupayaan dlm non rules combatant..hehehe..
Berbalik pada apa yang diceritakan oleh Hajiwan, saya pelik sungguh kerana ramai yang takut pada beladiri dari Thailand iaitu Muay Thai dan sebagainya sedangkan sejarah pernah membuktikan bahawa orang melayu pernah mengalahkan mereka sampai mereka berundur ke bangkok selepas orang melayu menyerang sehingga segenting kra. Kalu diikutkan sejarah dahulu mengapa kita selalu kalah dalam peperangan dengan siam disebabkan kelengkapan peperangan dan anggota perang yang lebih rendah daripada orang siam. Ketika semua orang melayu bersatu yang dikumpulkan dari serata negeri di utara tanah melayu, mereka dapat mengalahkan orang siam dengan mudah sahaja.

Seperti hajiwan cakap, setiap orang ada kelemahan dan setiap beladiri pun sama, tiada yang sempurna dalam dunia ini. cuma kita kena ingat apabila belajar apa2 sahaja ilmu adakah dia bertentangan dengan ajaran islam?? kalau belajar silat sekalipun tetapi bukan mentauhidkan Allah maka salah belajar silat tersebut. Setiap perkara dalam pembelajaran dalam sesuatu ilmu beladiri perlu dikaji sama ada dia menyimpang dari ajaran islam atau tidak. Sememang dahulu benda itu dibuat oleh orang-orang tua, tetapi tidak semesti apa yang dibuat oleh orang tua dahulu adalah betul kerana masih mengikut adat resam budaya hindu buddha yang pernah menjadi angutan masyarakat di tanah melayu sebelum ketibaan islam.

Antara lain terdapat beberapa benda atau adat yang dijalankan masih mengikut amalan hindu buddha di dalam upacara persilatan yang dapat daripada hindu buddha. Perkara ini perlulah kita jauhi walaupun niat kita bebeza dan Niat tidak menghalalkan cara. Sebab kajian menyeluruh perlu diketahui bahawa penghujungnya apa yang kita belajar mentauhidkan ALLAH atau sebaliknya. Sebab yang memberi kehebatan dan kekuatan pada kita adalah ALLAH.

Saya tidak nafikan bahawa sekiranya kita sering berlatih, secara tidak sengaja dia akan masuk minda separa sedar seperti hajiwan cakap atau dalam istilah saintifik alpha beta level.. biasanya denyutan gelombang di otak dalam 25-50hz (xsilap sya la.. dah lama xbuka slaid) dan benda ini akan sentiasa dalam keadaan mode standby dan boleh dikeluarkan bila-bila masa.

Re: Ilmu Mempertahankan Diri.. Releven dengan dunia masa kini?? 3 years, 5 months ago #960

  • HelangRimba
  • OFFLINE
  • SERGEANT
  • PP Photographer
  • Posts: 3976
  • Karma: 3
Alhamduillah Akhirnya semua perkara yang penting dalam thread ini telah dicopy.. Yang mana xdicopy saya harap maaf kemungkinan pada pendapat saya kemungkinan maklumat yang diberi itu kurang.. saya ucap Terima Kasih kepada semua peminat beladiri terutama Sensei/Seidan Hajiwan atas banyak pendapat dan ilmu beliau. Kita boleh sambungkan seterusnya..

Re: Ilmu Mempertahankan Diri.. Releven dengan dunia masa kini?? 3 years, 5 months ago #1072

  • Panji Alam
  • OFFLINE
  • PRIVATE 2
  • Posts: 309
  • Karma: 2
hajiwan wrote:

Satu soklan yg buat saya garu kepala..masa jepun menjajah tanah melayu dulu, ada tak rekod guru2 silat kita encounter secara berhadapan geng2 katana? Bukan apa, seingat saya, dlm satu dokumen sejarah yg ditunjuk oleh mamat ni masa penjajahan jepun ke tanah kita, memang ramai guru2 silat dibunuh (ada gambar lagi)..sedey rasanya. Masa taklimat tu, bising dewan dojo kami tapi last2 si mamat jepun ni kata, dia pun tak bersetuju dgn tindakan menjajah ni tapi semua ni dah berlaku, kalau boleh dihalang dia pun pasti tentang balik tindakan tu. Katanya, time tu musuh jepun adalah british dan sekutunya dan tanah malaya mcm rusa antara dua gajah yg bergaduh..huhuhu..sabor je la..mau aku sekeh mamat tu kalau boleh..

Menurut dia jugak, selepas penjajahan tu, memang ada sistem silat yg amik ilmu jepun secara menyeluruh (ilmu katana, lontar bintang, ilmu ninja) iaitu dr sistem silat Penjurit Kepetangan dr Megat Terawis.

just to share..maaf kalau menyinggung perasaan. Sejarah tu pahit tapi tu la titik untuk kita belajar dan membetulkan diri kita..


Sedih gak Hajiwan...tapi wa tak fikir yg dibunuh tu btul2 toooook guru silat kot..mungkin guru silat pulut je...
Lagipun si Jepun ni bukan tau sgt tahap guru silat Melayu nih kot...apa lagi kemampuan 'buah dalam' tok2 guru nih...(hu..hu..teringat citer Mat Kilau dikepung oleh beratus askar punjabi...lepas gak..)

Wa rase, mcm biasa lah, orang kita selagi tak 'naik angin' payah skit nak tunjuk bakat. Time tu pun, orang kita bukan suka sgt kat British nih...

Lagi satu, masalh org kita adalah tak reti nak teamwork dan tak nak belajar dari pangalamangggg.... Contoh: Kalau ada 4-5 org mcm Mat Kilau, bergerak dgn teamwork mcm GGK...huh! Ngalahkan lagenda ninja tuuuu...

Hari ni, kita dah ada badan utk mengkoordiansikan perguruan2 yg berselerak seperti Pesaka...hmmmm..tapi tak menjurus kepada perkara di atas sgt...lebih kpd mempromosikan silat saja.

Masing2 prguruan dibiarkan bergerak dgn cara tersendiri. Umumnya, tiada latihan silang antara perguruan, (termasuk dgn bukan silat) dsbnya.

Hakikatnya, kajian terhadap silibus dan kaedah termoden utk meningkatkan profesionalisme silat (dlm bentuk penyeragaman) supaya digeruni secara fizikal & psikologinya belum lagi terlaksana..

Hanya pendapat...Citer lah lagi Hajiwan...
Last Edit: 3 years, 5 months ago by Panji Alam.
Time to create page: 1.31 seconds

Penyataan Penafian/Disclaimer

Moderator Panggilan Pertiwi tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini serta tidak boleh ditafsirkan sebagai ejen kepada, ataupun syarikat yang disyorkan oleh Angkatan Tentera Malaysia dan Kementerian Pertahanan Malaysia. Pihak Moderator juga tidak bertanggungjawab ke atas mana-mana pendapat yang dikeluarkan oleh mana-mana individu atau ahli forum yang secara terang melanggar undang-undang negara, samada berbentuk pembohongan, fitnah mahupun hasutan. Kajian dari pembaca serta forumer terhadap sesuatu isu terlebih dahulu adalah amat digalakkan.